Tači: Vreme je za veliki istorijski sporazum Kosova i Srbije

Blic 02.09.2018 12:39
Tači: Vreme je za veliki istorijski sporazum Kosova i Srbije


Kosovski predsednik Hašim Tači rekao je danas da je "vreme za veliki istorijski sporazum između Kosova i Srbije".On je, obraćajući se šefovima misija zemalja članica EU, KFOR, OEBS, EULEX i ambasade SAD, rekao da se "ne možemo vraćati nazad jer je istorija odnosa između Kosova i Srbije tragična priča", navedeno je na Tačijevom sajtu.

- Ne možemo da stojimo u mestu ili u pat poziciji, nemamo ni šta da čekamo - rekao je Tači i dodao da je zaostajanje i čekanje "u rešavanju odnosa između Kosova i Srbije upravo poziv na tenzije, destabilizaciju, velike probleme, ne samo među nama, nego u čitavom regionu".

Kako je naveo, niko nema vremena za gubljenje, "ni Kosovo, ni Srbija".

- Treba da postignemo sporazum o potpunoj normalizaciji odnosa u narednim mesecima - rekao je Tači.

Kako je naveo, Kosovo je umorno od zaostajanja u procesu unutrašnje i međunarodne konsolidacije, "što zbog toga što se Srbija meša u državne poslove Kosova, što zbog toga što EU nije uspela da stvori konsenzus da prizna državu Kosovo ili zato što su mnogi mislili da će se stvari, vremenom, same od sebe na Kosovu i oko Kosova rešiti".

- Priština teži stalnom sporazumu sa Beogradom, a ne još jednom prolaznom sporazumu, koji će pogurati stvari samo na nekoliko godina - istakao je Tači.

Naveo je i da "potpuna normalizacija odnosa između Kosova i Srbije znači formalno, recipročno priznavanje između države Kosovo i države Srbije", te da se putem tog sporazuma otvori mogućnost da Kosovo postane članica UN, OEBS i NATO i da se otvori perspektiva za učlanjenje u EU.

- Recipročno priznanje između dve države može biti praćeno i ugovorenim procesom između dve strane o korekciji granice između Kosova i Srbije - napomenuo je Tači.

Navodeći da Priština ima sjajne susedske odnose sa Makedonijom, Crnom Gorom i Albanijom, Tači je rekao da će tako biti zauvek, te dodao: "Naravno da težimo da imamo veoma dobre odnose i sa Srbijom, u bliskoj budućnosti".

Kako je naveo, ukoliko se postigne sporazum, to neće imati nikakve posledice na multietnički karakter kosovskog društva i na skup prava manjinskih zajednica na Kosovu, a koja su zajemčena Ustavom i zakonima. Ostaćemo, rekao je Tači, garant očuvanja srpskog verskog i kulturnog nasleđa na Kosovu, a posebno onog koje je povezano sa pozicijom Srpske pravoslavne crkve na Kosovu.

- Znam da će biti veoma teško da se sporazum postigne. Ima njegovih oštrih protivnika i ovde na Kosovu, ali i u Srbiji. Znam da čitav ovaj proces u sebi nosi nepoznate i mnogobrojne rizike - rekao je Tači i zaključio da "većeg rizika nema za Kosovo nego da nastavimo da budemo u ovoj pat poziciji kao država i kao društvo".


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak