Kredit bez odlaska u banku

Politika 02.09.2018 11:02
Kredit bez odlaska u banku


Pametni bankomati, veštačka inteligencija, plaćanje mobilnim telefonom umesto karticom, korišćenje digitalnog potpisa potpuno su ukinuli čekanje na šalteruŠta sve možeš bez bankara? Ovu, inače vrlo popularnu igru, ne igraju sami bankarski službenici, već upravo njihovi klijenti. A zašto bi kada zbog nje ostaju bez doskora dobrih radnih mesta. Konkurencija u bankarstvu je velika, a digitalna transformacija u ovoj oblasti je, čini se, najviše odmakla. One ne mogu više da budu samo organizacije koje daju kredite ili kod kojih se plaćaju računi, već moraju klijentima da pruže i dodatne, celovitije usluge.

Većinu bankarskih usluga sada je moguće ostvariti bez kontakata sa čovekom. Poslednjih hit je opremljenost banaka pametnim bankomatima na kojima građani mogu 24 časa da prenose novac s računa na račun, da s računa podižu ili uplaćuju dinare i evre, obavljaju menjačke poslove u ove dve valute, izmiruju rate po kreditima i kreditnim karticama, kao i da plaćaju mesečne račune, kao i druge obaveze. Sve ono zbog čega su do juče stajali u redovima na šalteru banke. Pri tome potvrdu o transakciji mogu da odštampaju, a mogu i da je pošalju sebi na imejl adresu.

Usluga mobilni keš omogućava svakom klijentu da pošalje keš drugom fizičkom licu ili sebi, pri čemu primalac novca ne mora da ima otvoren račun ni u jednoj banci. Novac se podiže u nekoj od ekspozitura banke ili na pametnom bankomatu, bez korišćenja kartice.

I naše banke već koriste veštačku inteligenciju u komunikaciji s klijentima. Naime, ova softverska rešenja omogućavaju da se slanjem poruke preko „fejsbuk mesindžera” ili „vajbera” postavi bilo koje pitanje u vezi s uslugama i proizvodima banke, a ova komunikacija nalikuje razgovoru sa zaposlenim u kontakt centru banke.

Seoba platnih kartica iz novčanika u mobilni telefon, odnosno plaćanje mobilnim, takođe je novitet bankarske ponude. Pritom, u telefonu ne mora da bude samo jedna platna kartica već sve debitne i kreditne koje neko ima.

Sve ove novotarije praktično su u staru vest pretvorile ponude poput kredita ili dozvoljeni minus bez odlaska u banku. Zahvaljujući tehničkom napretku, banke su počele da odobravaju kredite elektronski, one gotovinske, za petnaestak minuta. Banke najavljuju da će i kod nas zajmovi moći da se odobre i nedeljom, praznikom, iza ponoći, znači 24 časa. Istini za volju, na pogodnost brzine odobravanja zajma mogu da računaju samo stari klijenti banaka. Oni koji su im dobro poznati, odnosno oni s dobrom kreditnom storijom jer banke već imaju podatke o zaradi klijenata, a podaci o firmi u kojoj rade, odnosno njeni finansijski izveštaji, mogu se naći u Agenciji za privredne registre 24 časa, kao i podaci o ukupnoj zaduženosti u Kreditnom birou. Sve ovo omogućava da se kredit odobri za desetak minuta.

Banke takođe pružaju mnoge usluge uz digitalni potpis. Korisnici se mogu ulogovati na e-bankarstvo korišćenjem svoje lične karte na kojoj je digitalni potpis i proveriti stanje, dobiti izvode ili promet po računima. Slobodna plaćanja u domaćem platnom prometu takođe su dostupna korisnicima digitalnog sertifikata. Svaki klijent može ispostaviti bilo koji nalog u domaćem platnom prometu korišćenjem sertifikata bez potrebe da ga prethodno najavi banci u vidu predefinisanog naloga ili slično, a nisu mu potrebni ni tokeni niti SMS kodovi.

Korišćenjem digitalnog potpisa može se realizovati kredit, pozajmica po tekućem računu, otvoriti račun štednje ili oročiti sredstva preko e-banking aplikacije, bez dolaska u ekspozituru u procesu koji se potpuno obavlja u elektronskoj formi, bez ikakvih papirnih dokumenata. S obzirom na to da realizacija pomenutih bankarskih proizvoda podrazumeva potpisivanje ugovora, u slučaju onlajn ekspoziture, potpisivanje ugovora i prateće dokumentacije omogućeno je kvalifikovanim digitalnim sertifikatima. Kao što se u tradicionalnom bankarstvu dolazi u ekspozituru, porazgovara s bankarom i dogovori se o kreditu, a zatim pristupi potpisivanju dokumenata, u onlajn ekspozituri komunicira se video-pozivom s bankarima. Za realizaciju kredita banka obezbeđuje elektronska dokumenta koja klijent potpisuje kvalifikovanim digitalnim potpisom. Na isti način i banka taj dokument potpisuje kvalifikovanim digitalnim potpisom ovlašćene osobe. Tako nastala elektronska dokumenta su u potpunosti u skladu sa zakonima i imaju identičnu dokaznu snagu kao papirna dokumenta.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak