Prosvetari: Pet puta smo upozoravali Vladu ali nadležni ćute

N1info 01.09.2018 10:00
Prosvetari: Pet puta smo upozoravali Vladu ali nadležni ćute


Đaci u Srbiji će krenuti od ponedeljka u škole. Ipak, i pred ovogodišnje prvo zvono, na ulice su izašli članovi sva četiri sindikata prosvetnih radnika koji protestom podsećaju Vladu da su nezadovoljni predloženim rešenjem za određivanje platnih razreda i grupa.Početak školske godine je na pragu, a prosvetni radnici na ulici. Protest pod sloganom "Pravda ispred para", organizovali su ispred Ministarstva prosvete i Vlade uz poruku - prosvetari zaslužuju bolje.

"Treba li odeljenske starešine za 0,5 posto da rade i da obrazuju našu decu, treba li bibliotekari da padnu u sedmu grupu? Hoće li mene i sve nas da na času vrednuju politički nameštenici iz školskih odbora. Ja ne dam", poručila je Vesna Vojvodić iz sindikata "Nezavisnost".

Učitelji i nastavnici kažu i da ne daju da ostanu u osmoj platnoj grupi. Zato traže izmenu predloženog rešenja za određivanje platnih razreda i grupa.

"Tražimo da nosioci delatnosti budu deveti platni razred, na taj način u obrazovanju bi se povećale plate negde za 10 odsto i na neki način bismo se izjednačili sa svim delatnostima koje se finansiraju iz budžeta", kaže Slobodan Brajković iz Sindikata radnika u prosveti (SRPS).

"Ovde smo da javno pozovemo gospodina ministra Mladena Šarčevića da zajedno sa nama spasava obraz i svoj i prosvete i da ne dozvoli ovu sramotu koju nam čine iz Ministarstva državne uprave koji nas ovako vrednuju i kažu da jedino mi koji smo nosioci delatnosti, profesori, ne možemo biti u devetoj platnoj grupi", navodi Milan Trbović iz SRPS.

Prosvetni radnici su poručili i da veruju da mogućnost za njihovo napredovanje postoji, ali da nadležni ćute. Podsećaju i da su pet puta za dve godine predstavnike Vlade upozoravali na nezadovoljstvo zbog platnih razreda.

"Nemamo sa čim da se pohvalimo, prosveta je zapostavljena u svim segmentima društva", kaže jedan prosvetar na protestu.

"Zbog niskih plata prvenstveno, ali i zbog uslova rada", dodaje jedna od učesnica skupa.

"I evo opet smo na ulici, opet na početku, strašan položaj", ističe još jedan od prosvetara.

U školama u Srbiji nastaviće se sa serijom štrajkova. Prosvetari su najavili skraćene časova od 30 minuta prvog školskog dana, ali i 11, 19 i 27. septembra.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak