Srđan Žika Todorović dobitnik nagrade 'Milorad Mandić Manda'

Blic 31.08.2018 22:29
Srđan Žika Todorović dobitnik nagrade 'Milorad Mandić Manda'


Dobitnik ovogodišnje nagrade „Milorad Mandić Manda“, koja se na Filmskim susretima u Nišu dodeljuje za najbolje ostvarenu komičnu ulogu u celokupnoj filmskoj produkciji, je proslavljeni glumacOvogodišnji dobitnik nagrade "Milorad Mandić Manda", koja se na Filmskim susretima u Nišu dodeljuje za najbolje ostvarenu komičnu ulogu u celokupnoj filmskoj produkciji u proteklih godinu dana, jeste Srđan - Žika Todorović.

Proslavljenom glumcu je nagrada po oceni žirija pripala za uloge koje je ostvario u filmovima "Prokleti pas" Dragan Pešikana i "Južni vetar" reditelja Miloša Avramovića, kao i za, kako žiri ocenjuje, "njegov sveukupni doprinos komediografiji u srpskom filmu".

Srđan - Žika Todorović poklonio se u nedelju uveče niškoj publici nakon premijere filma  
Srđan - Žika Todorović poklonio se u nedelju uveče niškoj publici nakon premijere filma "Južni vetar"

Todoroviću će nagrada biti uručena večeras na ceremoniji zatvaranja 53. Festivala glumačkih ostvarenja, kada će biti proglašeni i ostali lauerati: Gran pri Naisa za najbolje glumačko ostvarenje na Festivalu, "Carica Teodora" i "Car Konstantin" za najbolju glavnu žensku i mušku ulogu, nagrade za najbolje epizode, najbolje debitantsko ostvarenje, kao i dve povelje za najbolju mušku, odnosno žensku rolu.

Nagrada čuva sećanje na pokojnog Milorada Mandića Mandu 
Nagrada čuva sećanje na pokojnog Milorada Mandića Mandu

Nagrada "Milorad Mandić Manda" je ustanovljena prošle godine na inicijativu Radoša Bajića.

"Ideja je bila da se trajno sačuva snažno sećanje na velikog glumca i divnog čoveka čije ime nosi, sa željom da se upravo ovom prestižnom nagradom pospeši očuvanje i razvoj srpske filmske komediografije", kaže se saopštenju Bajićeve kuće "Contrast Studios".

"Blic" i kompanija "Ringier Axel Springer" podržali su ideju i, uz "Contrast Studios" i porodicu Mandić, deo su žirija koji odlučuje o laueratu. Prvi dobitnik bio je Nikola Kojo. Nagradu "Milorad Mandić Manda" će ovogodišnjem laureatu Srđanu - Žiki Todoroviću večeras na Niškoj tvrđavi uručiti direktor "Blica" Veselin Simonović.

Todorović potiče iz glumačke porodice, otac Bora i tetka Mira Stupica pripadaju grupi najvećih glumaca koje su Srbija i Jugoslavija imali. Rođen je 28. marta 1965. u Beogradu. Pored glume uspešno se bavio muzikom, pa ja tako jedno vreme bio bubnjar EKV-a.

Za ulogu narko-bosa Sergeja u filmu "Prokleti pas" već je dobio jedno priznanje za najboljeg glumca u prošloj godini, i to od filmskih kritičara i novinara.

- Interesuje me da pročitam u novinama kritiku o sebi i svom radu, volim kad je afirmativno. Zato mi ova nagrada znači - izjavio je početkom februara na dodeli u Muzeju jugoslovenske kinoteke.

Srđan Žika Todorović i Miloš Biković u filmu  
Srđan Žika Todorović i Miloš Biković u filmu "Južni vetar"

"Južni vetar" je premijerno prikazan u Nišu i publika u Beogradu i ostalim gradovima tek će na jesen moći da vidi to njegovo ostvarenje.

Tokom proteklih sedam festivalskih dana niška publika je u okviru 53. Festivala glumačkih ostvarenja mogla da vidi 15 filmova iz najnovije srpske filmske produkcije.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak