Omaž Nebojši Glogovcu u Nišu: Umeo je da hoda sa istinom

Novosti 31.08.2018 13:57
Omaž Nebojši Glogovcu u Nišu: Umeo je da hoda sa istinom


Omaž legendarnom glumcu na njegov rođendan na filmskim susretima u NišuNA Filmskim susretima u Nišu danas je priređen dirljiv omaž rano preminulom glumcu Nebojši Glogovcu. Sećanje na “princa našeg filma”, održano na dan njegovog rođenja, počelo je projekcijom filma “Svadba” Petra Pašića, a završilo se stihovima “Nebesko pozorište” Svetislava Markovića. Igrom sudbine, na isti dan, samo godinu ranije, Glogovac je na Letnjoj pozornici otpozdravljao publici dok je primao najveće festivalsko priznanje Gran-pri Naisa za ulogu u filmu “Ustav Republike Hrvatske”.

- Još uvek nemam reči kojima bih mogao da opišem ovaj gubitak - nije krio emocije Vlasta Velisavljević koji je sa Glogovcem glumio u njegovoj poslednjoj pozorišnoj predstavi “Hamletu”.

I predsednica žirija ovogodišnjih Filmskih susreta Ana Sofrenović bila je njegova partnerka u filmu “Nebeska udica”, a zajedno su igrali i u filmu “Ubistvo sa predumišljajem”.

- Umeo je da hoda sa istinom i to je jedino što mogu reći o njegovom glumačkom daru. Glumac koji je obeležio svoju epohu i vreme u kome je živeo. Presrećna sam što sam delila to vreme s njim. Užasno mi je teško što ga nema i što ne možemo da vidimo njegove nove uloge. On je glumac koji se divno izrazio u jako teškom vremenu u kome je živeo - kazala je Ana Sofrenović.

O Glogovcu je gogovorio i Tihomir Stanić:

- Kada sam ga video u kadru davne 1993. godine, sećam se da smo se svi okupili oko monitora i komentarisali “vidi ovoga”. Ta njegova slika me prati sve ove godine, i sada u njegovom poslednjem filmu “Južni vetar” opet mi je pred očima mladi momak iz kadra te 1993. Verovatno ću tu sliku i taj utisak zauvek imati o njemu. Imao je neverovatnu jednostavnost, kao prirodna pojava, kao munja, grom, pljusak, oluja - tako je njegova gluma bila moćna. Taj posao je delovao kao lak, kada gledate njega u kadru.

Tokom omaža prisetili su se da je Glogovac dobio čak četiri “Naise”, najveće festivalsko priznanje, jednog “Cara Konstanina” i nagradu za epizodnu ulogu. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak