Preuzimanje veka: Koka-Kola kupuje Kosta kofi

B92 31.08.2018 21:39
Preuzimanje veka: Koka-Kola kupuje Kosta kofi


Koka-Kola je dogovorila preuzimanje drugog najvećeg svetskog lanca kafe "Kosta kofi" za 3,9 milijardi fundi (5,1 milijarda dolara). Koka-Kola će kupiti Kostu od britanskog Vitbreda, otvarajući novi front delovanja koji se sve više udaljava od tradicionalne sode i gaziranih pića.

Vitbred je u saopštenju izjavio da je reč o dogovoru koji Koka Koli donosi oko 4.000 kafića širom Evrope.

Ova kompanija želi da odstrani kafu iz svog lanca poslovanja, a Kostu su kupili 1995. godine za 19 miliona funti kada su imali samo 39 prodavnica.

Za Kokaolu ovaj ugovor donosi korak dalje u odnosu na gazirana pića, ka zdravijim opcijama.

"Ovaj topli napitak je jedan od segmenata gde Koka Kola još uvek nema svoj globalni brend", rekao je izvršni direktor Koka Kole, dodajući da im Kosta daje pristup tržištu kafe sa veoma jakom platformom.

Vitbred će sa druge strane od ovog novca smanjiti svoj dug i doprineti penzionom fondu, a u planu je i dalje širenje hotelskog lanca.

"Očekujemo da ćemo vratiti značajnu većinu neto prihoda akcionarima", izjavila je izvršna direktorka Alison Brittain.

Koka Kola je veliku pažnju usmerila i na mineralnu vodu. Ova kompanija će uložti 1,8 milijardi forinti (5,5 miliona evra) u proširenje pogona za mineralnu vodu u Zalasentgrotu, u zapadnoj Mađarskoj.

Podsetimo, Kosta kofi je ima svoje lokale i u Srbiji. Odluka o zatvaranju kafića začudila je kako građane, tako i radnike jer su im "pazari bili ogromni, a lokali stalno puni".

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak