I Vašington skida Kosovo sa stola SB UN

Novosti 30.08.2018 11:43
I Vašington skida Kosovo sa stola SB UN


Guteresov izveštaj o stanju na KiM neće ni u septembru biti na dnevnom redu u Njujorku. Dačić: Nadamo se da će sednice biti kada predsedavajući budu Bolivija ili Kina. Velika Britanija prva izbegla raspravuNI Sjedinjene Američke Države, koje će preuzeti predsedavanje Savetu bezbednosti u septembru, na dnevni red svetske vlade u tom mesecu neće staviti izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Guteresa o stanju na Kosovu i Metohiji - saznaju "Novosti".

Guteresov redovan tromesečni izveštaj, podsetimo, odnosi se na period od 16. aprila do 15. jula 2018, i iako je na Ist Riveru o njemu trebalo da se diskutuje tokom avgusta, Velika Britanija, kao predsedavajuća ovog meseca, to pitanje je skinula sa stola. To je bio prvi put da se pred članicama SB izveštaj generalnog sekretara UN nije našao u redovnom tromesečnom terminu.

- Mi ne odustajemo i čekamo da predsedavajući bude neko ko nam je naklonjen. Nadamo se da će sednica o KiM biti u oktobru kada predsedava Bolivija ili najkasnije u novembru kada će to biti Kina - kaže za "Novosti", Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova.

Ni potez Londona, kao ni namera Vašingtona, nisu iznenađenje jer njihovi predstavnici pri SB UN već godinama zagovaraju proređivanje sednica posvećenih KiM ili njihovo zatvaranje za javnost, a kao argumente ističu da je stanje u našoj južnoj pokrajini dobro i da ovo pitanje više ne spada u red gorućih. Oni, takođe, zahtevaju i smanjenje obima misije Unmika, uz obrazloženje da ne treba "neefikasno trošiti resurse".

Na poslednjoj sednici SB UN posvećenoj KiM, Dačić je kritikovao članice ovog tela koje traže promenu formata u kojem se održavaju sednice, kao i nastojanja da se smanji Unmik i njegov budžet i da se promeni njegov mandat.

- Takva nastojanja samo unose dodatne nesuglasice, kako među članicama SB, tako i između Beograda i Prištine - istakao je tada Dačić.

OBNOVA NAPETOSTI ZBOG INCIDENATA

U POSLEDNjEM izveštaju generalnog sekretara UN Antonija Guteresa, kaže se da je opšta situacija na KiM stabilna, ali da su neki incidenti pokazali potencijal za obnovu tenzija. Guteres je "sa rastućom zabrinutošću" konstatovao da je ubistvo Olivera Ivanovića i posle šest meseci ostalo nerešeno i pozvao kosovske vlasti da intenziviraju istragu, notirao da je 26. maja počela gradnja na tranzitnom putu u okviru zaštićene zone manastira Visoki Dečani, koji je na listi svetske baštine Uneska, uz napomenu da ovo pitanje ostaje stvar "za brigu".

"RAMPA" TAČIJU DA PRIČA O GRANICAMA

OPOZICIONE albanske stranke na KiM osporavaju pravo predsedniku privremenih institucija Hašimu Tačiju da u dijalogu sa Beogradom razgovara o podeli ili o korekciji granica. Protiv ovih opcija su i Alijansa za budućnost Kosova premijera Ramuša Haradinaja i Socijaldemokratska inicijativa zamenika premijera Fatmira Ljimaja, koje su deo vladajuće koalicije. Haradinaj je juče izjavio da će vlada podržati zahtev opozicije da se predsedniku Tačiju zabrani da u dijalogu sa Aleksandrom Vučićem ili bilo kim drugim razgovara o granicama Kosova, jer to "predstavlja povratak nazad i gubitak za Kosovo".

MNOGI BI BILI SREĆNI DA SE NE DOGOVORIMO

PREDSEDNIK Aleksandar Vučić rekao je juče da stav nemačke kancelarke oko razgraničenja zna više godina, dodajući da, ako su protiv nekog predloga sve naše komšije - Plenković, Zvizdić, Marković, da onda svaki građanin zna šta je za nas dobro, a šta ne.

Komentarišući neslaganje u Prištini oko razgraničenja, rekao je da neće da ulazi u njihove interne stvari i da je naše da se borimo za realno rešenje:

- Ako se ne dogovorimo, ne bi to bio prvi neuspeh. Mnogi nisu za rešavanje jer bi hteli da izvuku neki politički poen. Znam da bi moji protivnici bili srećni ako ne dobijemo ništa.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak