Počeo 75. Filmski festival u Veneciji

RTV 30.08.2018 06:04
Počeo 75. Filmski festival u Veneciji


Filmski festival u Veneciji, poznat i kao "Mostra", otvoren je večeras projekcijom filma "First Man" (Prvi čovek) američkog reditelja Damijena Čazela, koji je inače osvojio Oskara za režiju filma "La La Land""Prvi čovek" će se pored 21 filma iz Evrope, Japana, Australije i Amerike takmičiti za "Zlatnog lava" a koji filmovi će biti nagrađeni odlučiće žiri kojim predsedava reditelj Giljermo del Toro, koji je istovremeno prošlogodišnji venecijanski pobednik.

Na popularnoj "Mostri", 75. po redu, biće, između ostalog, prikazani i filmovi Alfonsa Kuarona, braće Koen, Pola Gringrasa, Jorgosa Lantimosa, Lasla Nemeša, Luke Gvadanjina i drugih.

U filmu First man, Čazel je ponovo za glavnu ulogu odabrao Rajana Goslinga, želeći da prikaže putovanje Nila Armstronga koji je 1969. godine prvi kročio na Mesec kao član misije Apolo 11, prenosi Rojters.

Za razliku od filma Gravitacija nagrađenog Oskarom, a kojim je Čazel otvorio Mostru 2013. i koji je gledaoce "zaveo" gracioznom lepotom lebdenja iznad Zemlje, u filmu Prvi čovek radnja je uglavnom smeštena u maloj kapsuli odakle Armstrong posmatra Mesec dok mu se približava, navodi agencija.

Dokumentarni film Emira Kusturice "El Pepe, jedan uzvišeni život" koji govori o bivšem urugvajskom predsedniku Hose Muhiki biće prikazan u Veneciji van konkurencije.

Kratki igrani film "Strano telo" mladog reditelja Dušana Zorića premijerno će biti prikazan u takmičarskom programu "Horizonti", a u program "Nedelja kritike" uvrštena je crnogorsko-srpsko-katarska koprodukcija "Ti imaš noć" crnogorskog reditelja Ivana Salatića, dok je srpski koproducent je Stefan Ivančić.

Venecijanski festival traje do 8. septembra.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak