Tehnološki višak 4.580 prosvetara

RTS 29.08.2018 20:44
Tehnološki višak 4.580 prosvetara


Pred početak nove školske godine 4.580 prosvetnih radnika postalo je tehnološki višak, od toga 400 radnika zaposlenih u prosveti ostalo je bez ijednog časa i bez angažovanjaTo su poslednji podaci današnjeg preseka stanja koje je radila posebna Radna grupa Ministarstva prosvete. U školama, bar na papiru, ima 30.598 slobodnih radnih mesta, gde bi tehnološki viškovi mogli da se zaposle.

Predsednik Radne grupe za praćenje angažovanja zaposlenih Miloš Blagojević kaže da na mestima koja su prikazana kao slobodna radna mesta uglavnom rade ljudi koji su zaposleni na određeno, ali zbog zabrane zapošljavanja nisu mogli da dobiju stalni posao i rešenja na neodređeno.

"Tehnološki viškovi imaju prednost u odnosu na njih. Svima u ugovoru stoji da im se prekida ugovor o angažovanju ukoliko dođe do preuzimanja sa liste tehnoloških viškova", pojasnio je Blagojević za Tanjug.

Naglasio je da je Ministarstvo prosvete poslalo školama stručno uputstvo da moraju prvo da zaposle tehnološke viškove.

Kako kaže, iskustva iz prethodnih godina su pokazala da se najveći broj prosvetnih radnika koji su ostali delimično ili potpuno bez norme rasporedi po školama u poslednjoj nedelji pred početak školske godine.

"U ponedeljak i utorak su tehnološki viškovi predavali zahteve u školama. Direktori škola danas i sutra primaju tehnološke viškove. Novi presek stanja imaćemo u petak", naglasio je Blagojević.

Dobrivoje Marjanović iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije kaže da je tokom leta oko 2.000 prosvetnih radnika postalo tehnološki višak, jer je 11. jula na listi bilo njih 2.500.

On očekuje da se u narednih nekoliko dana, pre početka školske godine, zbrine jedan deo njih.

Marjanović kaže da će tamo gde direktori budu krili radna mesta reagovati prosvetna inspekcija u skladu sa zakonom.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak