Merkel i Tramp o KiM: Nemci za granice "crtane" bombama

Novosti 29.08.2018 09:33
Merkel i Tramp o KiM: Nemci za granice "crtane" bombama


Angela Merkel i Donald Tramp razgovarali o statusu KiM. Merkelova: Da se poštuje teritorijalna celovitost i ne stvaraju novi problemi. Neusklađeni stavovi Hana i berlinskih zvaničnikaNEMAČKA kancelarka Angela Merkel i američki predsednik Donald Tramp razgovarali su o dijalogu Beograda i Prištine i statusu Kosova i Metohije i konstatovali da podržavaju sve razgovore koji vode ka cilju - rešenju tog pitanja.

Ovo je danas u Berlinu potvrdila Merkelova, dodajući da treba voditi računa o tome da se ne stvore novi problemi i da se poštuje teritorijalna celovitost.

- Govorimo da je teritorijalna celovitost, kakva je sada stvorena, jedna vrednost. Isto sam rekla kada su ovde bili predsednici vlada BiH i Crne Gore, a to je da moramo biti oprezni, da potezi na jednoj teritoriji ne dovedu do poteza na drugim teritorijama - rekla je Merkelova na zajedničkoj konferenciji za medije s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem.

Ovoga puta nemačka zvaničnica nije ponovila ono što je rekla 13. avgusta posle sastanka s predsedavajućim Saveta ministara BiH: da na Balkanu neće biti promena granica, ali je poslanik Bundestaga Johan Vadeful, zamenik predsedavajućeg frakcije CDU/CSU u nemačkom parlamentu, koji je danas u Beogradu razgovarao s predsednikom Aleksandrom Vučićem, istakao nemačku poziciju u vezi s promenom granica koju je "definisala kancelarka Merkel".

- Prema našem mišljenju, iscrtavanje novih granica između Kosova i Srbije nije dobro. Što se tiče stava Nemačke, neophodno je da dve strane pronađu rešenje za normalizaciju odnosa, ali nećemo promeniti svoje mišljenje što se tiče granica - rekao je Vadeful u Beogradu, praktično potvrđujući da neće odstupiti od međe koja je "zacrtana" posle bombardovanja Srbije 1999. i proglašenja nezavisnosti tzv. Kosova 2008.

Na sastanku sa Vučićem bio je i spoljnopolitički savetnik frakcije CDU/CSU Hans-Joakim Falenski, a srpski predsednik tom prilikom je poručio da malo ko u svetu sa sigurnošću zna koje su granice Srbije a koje Kosova, i naglasio da smatra da je dogovor Srba i Albanaca od presudnog značaja za oba naroda.

- Opredeljenje Srbije je da, zbog mirne budućnosti naše zemlje i celog regiona, radi na postizanju kompromisnog rešenja za KiM, koje bi u isto vreme zaštitilo naše državne i nacionalne interese - rekao je Vučić sagovornicima iz Berlina, izrazivši zadovoljstvo što Srbija i Nemačka imaju najbolje odnose u svojoj istoriji, koje karakteriše veliko međusobno poverenje.

Današnje poruke Berlina i stavovi koje je dan pre toga izneo evropski komesar Johanes Han, prema čijem mišljenju bi Brisel trebalo da prihvati dogovor Srba i Albanaca, na prvi pogled ne deluju usklađeno, mada niko do kraja nije konkretizovao koji je to ishod dijaloga Beograda i Prištine koji bi EU mogla da aminuje.

Aleksandar Gajić iz Instituta za evropske studije kaže, za "Novosti", da je definitivno jasno da postoji nesaglasje među funkcionerima unutar EU, kao i da Berlin tvrdo ostaje na svojim starim pozicijama:

- Ovde je nepoznanica da li Han i drugi zvaničnici EU iznose privatna mišljelja ili nastupaju ispred institucija EU. Skeptičan sam prema tome da Berlin može da popusti po pitanju korekcije granica, čak i u slučaju da se Priština i Beograd dogovore o rešenju koje bi podrazumevalo tako nešto. Osim toga, deo političara u Prištini se drži baš tog dela zapadnih zemalja koje smatraju da Kosovo treba da bude u okvirima u kojima su ga priznali kao nezavisno.

Čak ni Vašington, kako smatra Gajić, ne bi mogao da utiče na omekšavanje stava Nemačke, tim pre što se trenutno SAD i Nemačka nalaze u raskolu po mnogim drugim pitanjima.

DAČIĆ: NE NUDE NAM CELO KOSOVO

BEOGRADU se pruža istorijska prilika da nešto dobije za svoj narod i svoje građane na KiM. Tu priliku ne možemo da odbijemo, ali nemojmo da se pravimo nevešti, niko nam ne nudi da KiM ostane celo u granicama Srbije - rekao je danas šef diplomatije Ivica Dačić.

- Uspeli smo da promenimo poziciju Zapada, pomerili smo ih s mrtve tačke, a sa druge strane smo ostali prijatelji sa Rusijom i Kinom. Sa strane međunarodne zajednice više ne postoje prepreke da se otvori mogućnost da se Priština i Beograd dogovore. A na nama je da donesemo odluku hoćemo li da napravimo taj istorijski korak. Ovde je reč o tome hoćemo li nešto da dobijemo ili ćemo sve da izgubimo.

STEFANOVIĆ: PLENKOVIĆU, NE ODREĐUJTE NAM MEĐE

POZIVAM Andreja Plenkovića da nam više ne pomaže, pošto smo jasno videli 2008. godine koliko dobro misle Srbiji i koliko se čvrsto drže stavova Badinterove komisije. Nemojte vi da određujete granice Srbije, pošto za to niste ni pozvani niti to možete, a molim i sve druge u regionu, ukoliko ne mogu da nam pomognu, da nam i ne odmažu. Sada je potpuno jasno da svi oni koji su i inače protiv Srbije, svoj stav potvrđuju i time što su protiv sporazuma Srba i Albanaca, i čine sve da ne dođe do rešenja koje bi značilo više stabilnosti i mira.

Ovo je danas izjavio potpredsednik Vlade Nebojša Stefanović, povodom poruka iz Berlina hrvatskog premijera posle sastanka s Merkelovom. On je rekao da je Hrvatska oprezna i da neće stati u red da bi zagovarala promenu granica između Srbije i Kosova. Kao i da Hrvatska čvrsto stoji iza nalaza Badinterove komisije - da su republičke granice postale državne i da se to mora poštovati.

Stefanović je ocenio i da, nažalost, u ovakvim stavovima "Plenković, Zvizdić i svi ostali" saveznike pronalaze u delu domaćih političara.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak