Deo prosvetnih radnika štrajkom započinje školsku godinu

Insajder 28.08.2018 12:05
Deo prosvetnih radnika štrajkom započinje školsku godinu


I ova školska godina započeće štrajkom prosvetnih radnika koji se bore za popravljanje materijalnog stanja jer su njihove plate, uprkos tvrdnjama gotovo svih premijera i ministara prosvete da je obrazovanje najvažnije za budućnost Srbije, manje od proseka.Ovoga puta, sindikati od Vlade traže da promeni sistem platnih razreda, nezadovoljni time što su smešteni u osmu platnu grupu, dok su ostala zanimanja s istim stepenom obrazovanja smeštena makar u devetu radnu grupu.

Kako je predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković izjavila agenciji Beta štrajk će početi u petak u podne ispred Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Nakon toga, radnici će prošetati do Vlade Srbije, da bi na kraju otišli do Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Janković je navela da je taj štrajk uvod u seriju štrajkova u septembru, te da će prosvetari štrajkovati skraćenjem časova na 30 minuta prvog dana nastave, 3. septembra, zatim 11, 19. i 27. septembra.

Upitana koliko bi škola moglo da se priključi štrajku, Janković je rekla da samo Unija ima svoje članove u 736 škola, te da se očekuje da broj bude veći.

Šarčević u Insajder debati: Zalažem se za veće plate u prosveti

Ministar prosvete Mladen Šarčević gostovao je u „Insajder debati" emitovanoj u junu ove godine na televiziji N1. Odgovarajući na pitanja novinara redakcije Insajder kako se očekuje da neko obrazuje i vaspitava decu, sprovodi reforme, a istovremeno radi za platu nižu od prosečne, rekao je da je tako od kada on zna za sebe.

„Ja se zalažem za više plate u prosveti. Imam privatnu školu i moji zaposleni su dobro plaćeni. Ja smatram da bi platni razredi trebalo da reše ovaj problem“, rekao je Šarčević za Insajder debati.

On je najavio i da se u narednom periodu razmatra i izgradnja stanova za prosvetare, nalik na one za pripadnike službi bezbednosti.

O kojim temama su još debatovali ministar Mladen Šarčević i poslanica Demokratske stranke i bivša predsednica Odbora za obrazovanje Aleksandra Jerkov u emisiji Insajder produkcije - "Insajder debata" pogledajte u sledećem videu.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak