Dačić: Veliki uspeh vratiti i deo Kosmeta

Mondo 28.08.2018 09:46
Dačić: Veliki uspeh vratiti i deo Kosmeta


Srbija je napravila istorijski zaokret i uspeh. Kosovo i Metohija nije više "gotova stvar", nego tema o kojoj se otvoreno govori, kaže Ivica Dačić. Jasno je samo - celo Kosovo se ne može vraititi Srbiji."To je jedan od najopipljivijih dokaza koliko smo uspeli da promenimo gotovo zacementiranu poziciju nekih zapadnih zemalja kada je reč o Kosovu, jer ta tema apsolutno nije bila tema o kojoj se diskutovalo u prethodnom periodu. Jednostavno se smatralo da je to pitanje već rešeno, da je pre 10 godina proglašena država koju su te zapadne zemlje priznale", rekao je danas vicepremijer i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić za RTS.

Istakao je, međutim, da velika borba tek sledi i napomenuo da tokom tih 10 godina, a ni nakon toga Priština nije uspela da zaokruži tu svoju jednostrano proglašenu nezavisnost i veliki broj zemalja u svetu nije je ni priznao, dok veliki broj njih preispituje priznanje.

"To znači da su oni i dalje praktično na samom početku, jer postoji pet zemalja u EU koje nisu priznale Kosovo, što znači da i eventualni evropski put Prištine ne može ni da počne. Ovo je zaista jedan istorijski zaokret i istorijski uspeh koji sam ja definisao da smo mi sada eventualno na kraju početka, početka definisanja naših pozicija, tek će se voditi dijalog i iznositi moguća rešenja", rekao je Dačić.

Kako je rekao, Beograd je uspeo da promeni "tu poziciju Zapada koji ranije o tome nije želeo ni da razgovara i svako pominjanje tog pitanja je bilo grubo odbijano".

"Istorijski uspeh je da smo došli do situacije da se o tome uopšte raspravlja, kada smo prvi put počeli Briselski dijalog Ketrin Ešton (tadašnji posrednik iz EU) je govorila da pričamo (samo) o tehničkim temama, ja sam tada već predložio kad sam bio premijer da se razgovara o suštinskom pitanju. Sada smo na tom putu", rekao je Dačić.

Kako je rekao, mi na ovome zajedno radimo.

"Mogu da kažem da je to jedan istorijski doprinos predsednika Srbije (Aleksandra Vučića) koji će ostati upamćen u istoriji Srbije. Da ne budem sada lažno skroman, zajedno sa njim sam i ja to radio svih ovih šest godina. Mi smo uspeli da promenimo, nije ovde sada reč da mi radimo na tome, mi smo uspeli da promenimo poziciju Zapada, mi smo ih pomerili sa mrtve tačke, a sa druge strane ostali smo prijatelji s Rusijom i Kinom", kazao je Dačić.

Prema njegovim rečima, sa strane međunarodne zajednice više ne postoje prepreke da se otvori mogućnost da se Priština i Beograd dogovore.

"Na nama je da donesemo odluku hoćemo li da napravimo taj istorijski korak, hoćemo li po prvi put da slavimo neku našu pobedu ili ćemo stalno da pričamo o nekim našim neuspesima i porazima. Ovde je reč hoćemo li nešto da dobijemo ili ćemo sve da izgubimo. Ništa mi sada ne držimo u svojim rukama i to isto i Priština, problem je u tome što je realnost i život na Kosovu daleko van papira koje drže u svojim rukama i Beograd i Priština", rekao je Dačić.

Dačić je istakao da slede meseci koji su bitni i došli smo, kako kaže, do kraja početka, odnosno do raspleta oko toga ko ima kakve predloge i da li je moguće oko toga napraviti kompromis, pre svega Beograda i Prištine.

Upitan da prokomentariše šta će biti teže - dobiti podršku međunarodne zajednice ili podršku unutar zemlje od građana, Dačić je rekao da je i jedno i drugo teško i zahtevno.

"Mislim da je i jedno i drugo veoma teško i veoma zahtevno, ali ja sam siguran da srpski narod neće propustiti ovu priliku, jer mi moramo da gledamo nacionalni program u narednih 100 godina", zaključio je Dačić.

Da se ne pravimo ludi...

Srpski šef diplomatije je rekao i da se Beogradu pruža "istorijska prilika" da nešto dobijemo za svoj narod i svoje građane na KiM. "Mi naravno možemo i da odbijemo tu priliku, ali nemojmo sada mi da se ovde pravimo nevešti - niko nam ne nudi da Kosovo i Metohija će ostati celo u granicama Srbije", rekao je Dačić i dodao da nemamo kod svih zemalja podršku i da će velika borba tek da se vodi.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak