Dijaspora uvek pomaže: Sve nade u dijasporu

Vesti 27.08.2018 11:12
Dijaspora uvek pomaže: Sve nade u dijasporu


Dijaspora je, kako se pokazalo još jednom posle poplava u Žagubici, ta koja pomaže našim građanima u Srbiji svaki put kada su u nevolji.To ističe savetnik predsednika opštine Žagubica, Živojin Trifunović - Žika Bomba, i apeluje da i dalje pomaže meštanima Žagubice koji su ostali bez ičega, a za nekoliko meseci dolazi zima.

- Dijaspora se odazvala apelu za pomoć i iz inostranstva smo dobili velike količine paketa pomoći u hrani, odeći, dečijim igračkama i higijenskim artiklima. Gotovo svakodnevno autobusima Darkoma iz Žagubice stižu novi paketi iz Beča. Ljudi stalno šalju - rekao je Trifunović za "Vesti".

Isto tako, naglasio je da stanovništvo njegove opštine ima dovoljno garderobe za ovo doba godine i da će im biti potrebna zimska odeća. Ipak, ono što je najhitnije jeste nameštaj i bela tehnika.

- Više od 200 domaćinstava ostalo je bez nameštaja i bele tehnike, samo golih zidova, pa kada stigne pomoć u vidu brašna, ulja i drugih namirnica, nemaju na čemu da ih pripreme, a nemaju novca da kupe tehniku na kojoj će pripremiti ili čuvati hranu - iskreno će Trifunović.

Prema njegovim rečima, najveći problem je što se radi o starijim osobama, koje teško da mogu svoju egzistenciju ponovo da izgrade i počnu, kao mladi, iznova pa zarade za opremanje kuće. Uz to, prenosi, uništeno je mnogo njiva, a i pogođeni su lokalni specijaliteti kao što su homoljsko jagnje i med.

- Poplave su teško pogodile celo Homolje, a tako ćemo biti suočeni sa činjenicom da će u narednom periodu pravi raritet biti homoljsko jagnje, ali i med. Uz to treba imati u vidu da će zasigurno skočiti i cena voća i povrća iz našeg regiona, jer je ono kompletno uništeno - dodao je on.

U pomoć pritekla vojska

Trifunović kaže da su građani Žagubice i rukovodstvo opštine ogorčeni na medije u Srbiji:
- Veoma malo su mediji u Srbiji izveštavali o tragediji koja nas je pogodila i koja je odnela egzistenciju više od 200 porodica. Građani se osećaju ostavljeni na cedilu od srpskih medija. Jedino su "Vesti" posvetile pažnju poplavi i stanju u Žagubici i pomogle da dobijemo pomoć, na čemu smo posebno zahvalni. To je još jednom pokazalo ko o našem narodu najviše misli!
Zato su oči i sve nade građana Žagubice i dalje uprte u dijasporu, jer samo ona može da pomogne.

- Dolazi zima, a živimo u planinskom kraju. Neophodno je da se brzo reaguje! Istina, naši zemljaci u međuvremenu, slali su i novčane donacije. Deca u Italiji, poreklom iz Žagubice, skupljaju svoj džeparac i šalju ga svojim vršnjacima u domovinu, što je za svaku pohvalu i divljenje - kazao je Živojin Trifunović i pojasnio da će naknadno biti objavljeni svi podaci o pristiglom novcu za pomoć građanima i o otvorenim računima.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.  IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak