Danas se slavi Sveti prorok Mihej

Espresso 27.08.2018 10:32
Danas se slavi Sveti prorok Mihej


Srpska pravoslavna crkva 27. avgusta slavi svetog proroka Miheja drugog.Rođene u plemenu Judin i u selu Morisi odakle mu i ime Marsićanin.

Ceo svoj život svetim Mihej je proveo propovedajući svojim sunarodnicima i proklinjao ih što su pali idolopoklonstvo i usvojili pogane običaje neznabožačke.

- Ljudi moji, šta vam učinih? Čime vas uvredih? Čime vam dosadih? Odgovorite mi. Što vas izvedoh iz zemlje Misirske i izbavih iz ropstva, zato li mene ostaviste, zato li mene ostavise a idole neznabožačke sebi za bogove izabraste?

Bio je takođe veliki protivnik tadašnjih i tamošnjih vlastodržaca.

- Teško meni! Jer kad se obere letina, i kao kad se pabirči posle branja vinograda, nema grozda za jelo (tako nema onih koji ugađaju Bogu!). Avaj, dušo moja! Nesta pobožnog sa zemlje, nema pravednog među ljudima! Svi vrebaju krv, svaki lovi brata svoga mrežom, ruke svoje spremaju na zlo, knez ište poklone i sudija sudi za mito!

Zbog svih ovih stvari sv. Mihej je predkazao propast i totalno uništenje Jerusalima i Samarije, jedno od strane Heldejaca a drugo od Asiraca. U isto vreme, pored uništenja ova dva grada, sv. Mihej proreče i dolazak spasitelja, sina Božijeg, Isusa Hrista i proreče i mesto u kome će se Spasitelj i roditi!

Po nekim crkvenim tumačenjima prorok Mihej je skončao prirodnom smrću, ali po drugoj verziji mnogima se nije svidela Mihejevo proročanstvo da će ''Jerusalim biti gomila kamenja'' pogotovo caru Judinu i ostalom narodu judejskom.

Zasigurno je samo da je sv. Mihej pokopan u selu Morisi gde je i rođen


  

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak