Vučić: Pustite Srbe i Albance da sami reše pitanje Kosova

Beta 26.08.2018 06:34
Vučić: Pustite Srbe i Albance da sami reše pitanje Kosova


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras je na Evropskom forumu u Alpbahu pozvao medjunarodnu zajednicu da dozvoli Srbima i Albancima da sami reše kosovsko pitanje i izrazio nezadovoljstvo zbog želje drugih zemalja da utiču na sadržaj eventualnog sporazuma Beograda i Prištine.Na panelu "Nove perspektive proširenja EU", na kojem su, izmedju ostalih, učestvovali i predsednici Kosova, Slovenije i Austrije, Hašim Tači, Borut Pаhor i Aleksаnder vаn der Belen, kаo i evropski komesаr zа proširenje Johаnes Hаn, Vučić je ocenio da se eventualni dogovor Beograda i Prištine tiče samo Srba i Albanaca.

"Sada pokušavamo da napravimo nešto što je od izuzetnog značaja za našu budućnost, nešto što je veoma važno i za Albance. Mi moramo da živimo zajedno, mi smo dva najbrojnija naroda na Balkanu. Ako mi ne možemo da rešimo, ko će", kazao je srpski predsednik.

Vučić je kazao da o dijalogu Beograda i Prištine "svi više brinu od Srba i Albanaca".

"Čujem glasove iz Londona kao da su oni više zainteresovani za našu budućnost od nas samih", naveo je Vučić.

Ocenio je da bi eventualni sporazum o rešenju kosovskog pitanja bio "neverovatno dostignuće", ali je dodao da je "skeptičan" da će on biti postignut.

Naveo je da zbog nastojanja da reši pitanje Kosova ima mnogo protivnika u Srbiji, medju kojima je veliki broj crkvenih velikodostojnika, da ga opozicija optužuje da je izdajnik, a da ga u inostranstvu mnogi predstavljaju kao zagovornika takozvane "velike Srbije".

"A ja samo želim mir i stabilnost u regionu, i sada kada smo počeli da pričamo o suštinskim stvarima, pitate nas šta vi to radite. Zašto vas se to tiče, radimo nešto za našu budućnost", rekao je Vučić.

On je upitao šta su granice Srbije, a šta Kosova.

"Mi smatramo Kosovo delom Srbije, a oni ga smatraju nezavisnom državom. Pola zemalja sveta kaže da je Kosovo nezavisno, a pola, medju kojima je pet članica EU, da je ono deo Srbije. Kako ćemo to da rešimo", naveo je Vučić.

U obraćanju pre Vučića, Tači je izjavio da nijedna zemlja ne treba da se protivi sporazumu Srbije i Kosova, ni ako bi to podrazumevalo korekciju granica.

Tači je ocenio da bi "uzajamno priznanje" Kosova i Srbije imalo pozitivan uticaj na ceo region.

U debati koja je usledila posle obraćanja učesnika panela, Tači je kazao da "niko ne treba da se plaši mirovnog sporazuma Srbije i Kosova".

"Mi nismo problematični momci, mi želimo da postignemo sporazum", naveo je predsednik Kosova.

Vučić i Tači će se 7. septembra sastati u Briselu s visokom predstavnicom Federikom Mogerini u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa. 

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak