Počinju Filmski susreti u Nišu

Blic 25.08.2018 12:01
Počinju Filmski susreti u Nišu


Svetska premijera filma „Južni vetar“, otvoriće ove godine Niški festival, a publiku će sa bine pozdraviti i glumci filma. Dolazak su potvrdili Miloš Biković, Miodrag Radonjić, Dragan Bjelogrlić, Miloš Timotijević, Srđan Žika Todorović...Osim ekipe iz pomenutog filma, u Niš dolaze i Svetlana Bojković, Radoš Bajić, koji je ovogodišnji dobitnik nagrade „Pavle Vuisić“, Emir Hadžihafizbegović, Svetozar Cvetković, Gordan Kičić, ali i glumci iz regiona.

Prema rečima umetiničkog direktora Festivala, Vladana Živkovića, i ove očekuje se veliki broj glumaca i gostiju.

- Filmovi koje smo odabrali (za takmičarski program) su takvi kakvi su, 12 ih je u konkurenicji, imamo jednu svetsku i jednu srpsku premijeru, neke smo prebacili u prateće programe. Sigurno će biti glumaca, neki će kasniti, neki će doći na svoj film, neki će ostati sve vreme. Što se tiče dobitnika nagrade „Pavle Vuisić“ mogu da kažem da Radoš Bajić iza sebe ima veliku karijeru - rekao je Živković.

Osim 12 filmova koji će biti prikazani na velikom platnu Letnje pozornice, pripremljen je i bogat prateći program, prikazivanje filma „Marš na Drinu“ , Promocija monografije i projekcija filma o Svetlani Bojković, retro bioskop, Kino region, omaž Nebojši Glogovcu, okrugli sto, izložba posvećena Ljubiši Samardžiću i još mnogo toga.

Na 53. Filmskim susretima u Nišu (25-31.8) biće prikazano ukupno 15 ostvarenja.

Ove godine uvedena je novina kada je u pitanju program festivala: osim domaćih filmova čisto srpske produkcije naći će se i ostvarenja iz mešovitih produkcija zemalja bivše Jugoslavije.

Prema rečima organizatora, sve je po pravilima, jer u tim filmovima ima i srpskih glumaca, odnosno u pitanju su zajednički filmski projekti.

Rekonstruisana Letnja pozornica

Letnja pozornica za ovogodišnje Filmske susrete je u potpunosti spremna i rekonstruisana. Ukoliko vremenski uslovi budu nepovoljni, biće organizovane naknadne projekcije u bisokopu Sinepleks, o čemu će javnost biti obaveštena.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak