Iscurio gas u Narodnoj biblioteci, dvoje mrtvih

RTS 25.08.2018 00:10
Iscurio gas u Narodnoj biblioteci, dvoje mrtvih


Dva muškarca preminula su u Narodnoj biblioteci, gde je oko 13 časova došlo do curenja otrovnog gasa iz aparata za gašenje požara. Za sada se ne zna o kom gasu je reč. Iz zgrade evakuisano oko 50 osoba.Reč je o radnicima privatne firme "Empeks" koja je već nekoliko godina imala ugovor sa Narodnom bibliotekom o servisiranju aparata.

MUP je saopštio da su oni preminuli od posledica gušenja. Još se ne zna koji gas je iscurio niti šta su uzroci, koji će biti utvrđeni istragom.

Radnici su došli u vanrednu kontrolu aparata koja se vrši pre redovne kontrole.

Prema rečima ministra kulture Vladana Vukosavljevića, prethodna provera aparata obavljena je 22. aprila.

Vukosavljević je napomenuo da nije došlo do eksplozije nego do naglog curenja gasa u kontrolnoj sobi, nakon čega su zaposleni odmah evakuisani.

Prema prvim informacijama, do tragedije je došlo kada se izlio otrovni gas iz aparata za gašenje požara, rekao je Vukosavljević. 

"Najtragičnije jeste da su život izgubile dve osobe koje su radile u ovlašćenoj firmi za servisiranje protivpožarnog sistema koji su bili u obilasku i kontroli sistema", naveo je Vukosavljević i dodao da nisu bili ugroženi zaposleni i nije oštećena imovina biblioteke.

On je rekao da su radnici nastradali, jer se očigledno radi o veoma skučenom prostoru kontrolne sobe, te da gas obično izaziva nesvesticu, a ne smrt.

Vukosavljević je rekao da se radi o preduzeću koje se duže od dve godine bavi nadzorom i kontrolom protivpožarnog sistema, i da ima zaključen ugovor sa bibliotekom.

Kako je rekao, prema propisima, redovna kontrola se obavlja svakih šest meseci i tada se kontroliše ceo sistem.

Vukosavljević je dodao da nema informaciju da li su radnici bili pozvani ili ih je firma poslala u kontrolu.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je za RTS da zgrada Narodne biblioteke nije ugrožena.

Vesić navodi da pretpostavlja da će protivpožarna policija naložiti kontrolu aparata za gašenje požara.

Zamenik gradonačelnika izjavio je saučešće porodicama tragično stradalih radnika. 

Vesić napominje da je današnji incident treći u poslednjih nekoliko dana u Beogradu, te je apelovao na sve koji dolaze u dodir sa tim materijama da paze. 

Upravnik Narodne biblioteke Laslo Blašković rekao je da se rade toksikološka istraživanja i da nema opasnosti za korisnike i blago koje se čuva u biblioteci.

Kada će biblioteka ponovo početi da radi, biće odlučeno sutra posle konsultacija s nadležnima, a upravnik očekuje da to ne bude pre naredne sedmice, o čemu će obavestiti posetioce.

MUP je ranije saopštio da su pripadnici Sektora za vanredne situacije odmah po dojavi izašli na lice mesta sa pet vozila i 18 vatrogasaca spasioca, a prilikom pretrage zgrade pronašli su dva muškarca bez svesti.

Muškarci su predati Hitnoj pomoći i, nakon pokušaja reanimacije, konstatovana je smrt dvojice radnika privatne firme.

Iz zgrade Narodne biblioteke evakuisano je više od 50 osoba, zaposlenih i posetilaca.

Saobraćaj u tom delu grada se odvija normalno.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak