Situacija u GSP Beograd - višak problema, manjak vozača

N1info 24.08.2018 23:16
Situacija u GSP Beograd - višak problema, manjak vozača


Dugogodišnjim problemima manjka i lošeg kvaliteta vozila javnog gradskog prevoza pridružio se još jedan. U poslednjih godinu dana, intenzivirao se odlazak vozača GSP-a u inostranstvo, gde su veće zarade.Samostalni Sindikat GSP-a zato najavljuje pregovore sa premijerkom kako bi došlo do povišice za zaposlene u tom preduzeću, kao i novi kolektivni ugovor stvora mogućnosti za povećanje zarada. U Gradu kažu da su svesni problema, ali da manjak vozača i dalje nije toliki da bi mogao da ugrozi funkcionisanje gradskog prevoza.

Čekanje prevoza po letnjem redu vožnje ume da se oduži. Na nekim linijama traje toliko da autobus bude pun već na početnom stajalištu, i to van špica.

Anketirani građani rekli su da čekaju prevoz i po dvadeset minuta.

Da li će se situacija popraviti u septembru, kada na ulice, po zimskom redu vožnje treba da izađe više vozila? Pitanje se postavlja, jer sve manje ima ko da ih vozi. Gradske autobuse vozači menjaju za kamione i šlepere i, do četiri puta veće zarade u inostanstvu.

"Austrija, Nemačka, Slovenija, u principu najviše idu u te zemlje, i zarade od 1.200 do 2.000 evra, kako oni nama prenose", kaže predsednik samostalnog sindikata GSP-a Zoran Antić.

Ovog problema, svestan je i zamenik gradonačelnika Beograda. Prema njegovoj računici GSP-u nedostaje oko 200 vozača, od čega je 20 vozača tramvaja, a ostalo su vozači sa D kategorijom.

"Pratimo tu situaciju, daleko od toga da je na bilo koji način ugrožen sistem prevoza, ali u pravu ste, postoji nedostatak vozača i postoji stalno otvoren konkurs", kaže Goran Vesić.

Osim konkursa za posao, na koji je odziv slab, GSP pokriva troškove obuke za D kategoriju za 200 vozača, koji se obavežu da će dve godine raditi u tom preduzeću, ali ne može da obeća i veću platu, jer se i na zaposlene u GSP-u odnosi se zakon o zabrani povećanja plata u javnim preduzećima.

"Na osnovu kolektivnog ugovora koji je potpisan sa Gradom još u januaru, a koji stupa na snagu u oktobru, mi ćemo isplatiti solidarnu pomoć zaposlenima u javnim preduzećima, pa i vozačima, koja će biti preko 40 hiljada dinara. Povećan im je topli obrok. Radimo sve što možemo, a što je u skladu sa zakonom kako bi oni dobili veće plate", kaže Vesić.

"Imamo sledeće nedelje mi sastanak i sa premijerkom Anom Brnabić, i ministrom finansija, gospodinom Sinišom Malim, koji je jako dobro upoznat sa ovim problemom. Ono što možemo, mi to radimo kroz kolektivni ugovor. To će biti kroz bonuse i povećanja neka stavki poput prekovremenog rada, noćnog rada", kaže Antić.

Koliko će tačno plate u GSP-u na ovaj način biti povećane, niko ne želi da kaže. Kako trenutno iznose između 55 i 60 hiljada dinara, stavke kolektivnog ugovora teško će moći da ih izjednače sa zaradama koje se vozačima isplaćuju u inostranstvu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak