Sele se dolazni peroni BAS-a

Politika 24.08.2018 07:28
Sele se dolazni peroni BAS-a


Oni se grade iza sadašnje stanične zgrade i privremeno su rešenje, a do kada ne zna seTek što je pre dva meseca zbog „Beograda na vodi” železnički saobraćaj izmešten iz Savskog amfiteatara u nedovršeni „Prokop” i zapuštenu stanicu Topčider, zbog širenja ovog futurističkog naselja ubrzo će, kao figura na šahovskoj tabli, biti pomereni i dolazni peroni BAS-a. Od ove jeseni putnici koji autobusima iz drugih gradova dolaze u srpsku prestonicu umesto na dolaznim peronima kod parka „Bristol” izlaziće stotinak metara dalje – na privremene dolazne perone BAS-a.

Oni se trenutno uređuju iza zgrade BAS-a, odnosno na mestu železničkih magacina.

Stari dolazni peroni posle toga će se naći pod bagerima koji su uveliko u njihovoj neposrednoj okolini.

Nove perone, koji se grade o trošku BAS-a, putnici koji dolaze u glavni grad koristiće dok se stara BAS-ova stanica ne preseli u Blok 42.

Kada će to definitivno biti, niko za sada ne može da potvrdi. Kada je 4. jula prošle godine u Starom dvoru potpisan poslednji dokument između grada i BAS-a koji se tiče izgradnje nove stanice u Bloku 42 istaknuto je da će ona prve putnike primiti na leto 2019, a da će kamen temeljac za nju biti postavljen krajem 2017. U novembru prošle godine, kada je bilo jasno da će se već u startu kasniti sa izgradnjom, u BAS-u su tvrdili da se sve radi u skladu sa ovim ambicioznim rokovima. Ali, u ovom preduzeću za naš list nisu želeli da govore o preciznim datumima koji se tiču završetka nove stanice istakavši da ovaj kompleksan projekat i rokovi u vezi sa njim zavise od više činilaca.

To ipak ne znači da se ništa ne radi na gradilištu buduće stanice u Novom Beogradu, na kome su pripremni radovi počeli krajem prošle godine i gde je kamen temeljac obeležen u toku gradske izborne kampanje. Taj kamen ipak nije položen za novu BAS-ovu staničnu zgradu nego za aneks buduće autobuske stanice koji se trenutno i gradi.

Do sada su, kako navode u Direkciji za građevinsko zemljište, završeni svi zemljani i betonski radovi. Urađeni su i kompletna čelična konstrukcija objekta sa protivpožarnom zaštitom, svi horizontalni elementi vodovoda i kanalizacije, a postavljena je i podna izolacija, kao i košuljice poda.

– Postavlja se fasada i ugrađuju prozori i vrata. Radi se i krovna konstrukcija, kao i priprema instalaterskih radova za struju, vodu, grejanje, ventilaciju i drugo. Vrednost radova za projektovanje i izgradnju je 140,5 miliona dinara i ugovoreni rok za završetak radova je početak oktobra. Preostalo je da se završe unutrašnji pregradni zidovi, svi instalaterski radovi, kao i ugradnja kompletnog enterijera i opreme. Treba da se izradi i trafostanica za potrebe priključaka za struju i telekomunikacije, ali i da se uredi spoljašnost oko objekta – ukazuju u Direkciji.

Aneks, koji se nalazi ispod konstrukcije pristupnih puteva Mostu na Adi, imaće oko 1.200 kvadrata. U konačnom rešenju Bloka 42 njegova funkcija biće da poveže kompleks autobuske i novobeogradske železničke stanice koja u međuvremenu takođe treba da bude preuređena.

Ali, pre toga aneks autobuske u Bloku 42 služiće kao objekat privremene autobuske stanice. Planirano je da se u njemu nalaze sadržaji za putnike, službene prostorije, kancelarije, sanitarni čvorovi i putnički pretinci. U aneksu su predviđeni i prateći trgovački, zabavni i ugostiteljski sadržaji.

U BAS-u i gradu nisu potvrdili, ali ni demantovali da li će već od jeseni, kada aneks bude gotov, u Blok 42 odmah biti preseljen i deo polazaka sa sadašnjeg BAS-a. Delimično preseljenje autobuskih polazaka u Blok 42 već od jeseni, u trenutnim okolnostima, kada mnogo toga zavisi od dinamike „Beograda na vodi”, ne bi bilo ništa neobično. Jer kada se pre nekoliko godina najavljivala gradnja aneksa, još tada su nadležni ukazivali da će, čim on bude završen, iz Savskog amfiteatra u Blok 42 odleteti „Lasta”. Kako se sa aneksom kasnilo, a „Beograd na vodi” se širio, počelo je uklanjanje „Lastinih” sadržaja iz amfiteatra, a polasci ovog prevoznika prošlog leta premešteni su privremeno na BAS-ove perone.

Drugi razlog zbog kog ne bi trebalo da iznenadi eventualno delimično preseljenje BAS-a u Blok 42 već na jesen je to što je i železnica uveliko iseljena iz Savskog amfiteatra, a nove stanice nisu dobile sve neophodne stanične sadržaje. Zato se vrlo lako može desiti da peroni u Bloku 42 profunkcionišu pre nego što novi BAS dobije staničnu zgradu. Jer „Beograd na vodi” već sada je tik i uz BAS-ove objekte.

Umesto stanice škola, vrtić…

Ugovorom o gradnji nove BAS-ove stanice, kako su ranije ukazali u BAS-u, utvrđeno je da grad obezbeđuje lokaciju, a BAS bira projektanta, i da kao investitor finansira izradu nepohodne dokumentacije i gradnju kompleksa stanice. Kao projektanta BAS je odabrao Saobraćajni institut CIP koji privodi kraju projektovanje stanice u Bloku 42.

BAS će za izgradnju novog staničnog kompleksa bruto površine oko 13.000 kvadrata izdvojiti oko 25 miliona evra.

Novu stanicu trebalo bi da čini 135 perona i oko 55 parkinga za duže zadržavanje autobusa, kao i podzemna javna garaža sa 200 parking mesta sa pristupima iz Antifašističke borbe i Jurija Gagarina.

Autobusi će se u Bloku 42 baškariti na 9,25 hektara, što je gotovo trostruko veća površina od one koju su doskora zauzimali „Lasta” i BAS zajedno u Savskom amfiteatru. Kako bi se na više mesta moglo prilaziti autobuskoj i železničkoj stanici na Novom Beogradu, plan je i da ulice Antifašističke borbe, Julija Gagarina i Marka Hristića dobiju po još jednu saobraćajnu traku. Direkcija za građevinsko zemljište već je završila izradu projekata za rekonstrukciju tih saobraćajnica koje okružuju kompleks, a u toku je izrada tehničke dokumentacije za 238 parking mesta iza sadašnjeg otvorenog tržnog centra, sa pristupnom saobraćajnicom iz Ulice Jurija Gagarina.

Na mestu sadašnjeg BAS-a, planirani su stambeni objekti, vrtić i škola.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak