Akademije - korak ka reformi visokog školstva

Politika 24.08.2018 07:05
Akademije - korak ka reformi visokog školstva


Posle osnivanja prve institucije koja će povezati Beogradsku poslovnu školu i Visoku poslovnu školu iz Blaca, predloženo osnivanje još deset takvih akademskih centaraSastanak koji je u Ministarstvu prosvete ministar Mladen Šarčević održao sa predstavnicima Saveta za reformu visokih strukovnih škola mogao bi da utre put ka potpunoj reformi visokog obrazovanja, uz najavu formiranja strukovnih akademija. Posle nedavnog stvaranja prve Akademije strukovnih studija Beograd, ujedinjenjem Beogradske poslovne škole i Visoke poslovne škole strukovnih studija iz Blaca, predloženo je osnivanje još deset takvih akademija u zemlji, saznaje „Politika” u Ministarstvu prosvete. Na Kosovu i Metohiji tri visoke stručne škole koje posluju u okviru obrazovnog sistema Srbije neće biti spojene u akademiju, već bi bile pripojene Univerzitetu u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

To su Visoka ekonomska škola strukovnih studija koja posluje u Leposaviću i Peći, Visoka tehnička škola strukovnih studija, iz Uroševca i Leposavića, i Visoka tehnička škola strukovnih studija u Zvečanu. Plan je da prvoosnovana Akademija strukovnih studija Beograd dobije i trećeg člana – Visoku poslovnu školu iz Valjeva, a u Beogradu bi, pored nje, bile osnovane čak još tri akademije, od kojih će dve biti sastavljene od tehničkih škola, a četvrta prestonička akademija udružiće hotelijersku, turističku i dve medicinske škole. Četiri strukovne škole iz Šumadije bile bi objedinjene u jednu akademiju, isto bi bilo učinjeno i u zapadnoj Srbiji, dok će na jugu zemlje u akademsku zajednicu u narednom periodu najverovatnije udružiti pet visokih stručnih škola. Vojvodina će imati jednu akademiju sastavljenu od četiri tehničke i poslovne škole i drugu nastalu ujedinjenjem pet škola za vaspitače. Pored ove, plan je da Srbija dobije i još jednu vaspitačku akademiju, formiranu od pet škola iz ostalih krajeva u zemlji.

Ministar Mladen Šarčević ističe da je ovo prva velika i kompletna reforma visokih škola koja bi trebalo da reši niz pitanja, kao što je spajanje strukovnih škola koje ne funkcionišu dobro, stvaranje njihovih boljih veza sa privredom i ostatkom školstva, procena kvaliteta dodeljenih diploma... Najvažnije u ovoj reformi, ističe ministar, jeste efikasno unapređenje kvaliteta nastave.

– Ovo bi trebalo da je konačna verzija predloga reforme visokih stručnih škola, ali članovi saveta imaju još nedelju dana da je razmotre i možda će biti još nekih izmena. Za sada, to je predlog, a osnivanje akademija mora biti ozvaničeno odlukama Vlade Srbije – naglasio je za „Politiku” ministar Šarčević.

Priča o stvaranju akademija i uslova da škole budu kvalitetno umrežene predstavlja i uvod u novi zakon o finansiranju visokog obrazovanja, čije je donošenje planirano za jesen. Šarčević je rekao da je jedan od ciljeva ministarstva privlačenje stranih studenata i učenika.

– Ne možemo ih privlačiti time što će biti nelegalnih odeljenja u visokim školama, neakreditovanih modela, bilo da je njihov osnivač država, ili privatno lice. Sprečićemo i da se iz regiona prelivaju takve škole kod nas. Cilj je da država podstakne visoko obrazovanje koje će postati nacionalni brend – najavio je Šarčević i dodao da će u budžetu namenjenom unapređenju obrazovanja biti predviđeni i novi službenici, takozvani obrazovni atašei.

Šarčević je najavio da bi „taj ogroman posao trebalo uraditi u jednom cugu”, i što pre je moguće.

– Nema potrebe da se mrcvarimo deset godina – istakao je Šarčević.

On je napomenuo da u Srbiji i te kako ima kvalitetnih obrazovnih ustanova, koje će služiti kao primer onima koji ne rade dobro.

Finalni rezultat trebalo bi da bude znatno podizanje kvaliteta višeg i visokog obrazovanja, uz ozbiljnu finansijsku pomoć države. Planirano je da ceo projekat novčano podrži Svetska banka, sa kojom Ministarstvo prosvete već pregovara.

– Imaćemo više kvalitetnih strukovnih škola, a ovo je i najelegantniji način da sklonimo nekvalitetne ljude – rekao je Šarčević, koga su na sastanku pratili državni sekretar Vladimir Popović i Bojan Tubić, pomoćnik ministra zadužen za visoko obrazovanje.

Savetom je predsedavao prof. dr Branislav Jeremić, koji je i potpredsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, a zaključeno je da će takozvani integrisani sistem visokih škola funkcionisati bolje nego sada, sa mnoštvom isturenih odeljenja koja delaju bez dovoljne kontrole. Podsetimo, kako je Šarčević ranije najavio, ovo spajanje neće uticati na studente, čije će diplome i ispiti položeni u starom sistemu i dalje biti priznati, samo će visoke škole, koje su vodili direktori, sada biti pod nadležnošću dekana budućih akademija. Na sastanku je naglašeno da će spajanje strukovnih škola stimulisati one koje rade lošije da se poprave. Kako to ministar Šarčević objašnjava na fudbalskom primeru: „Uzmimo visoku strukovnu školu koja baš i nije dobra i naredimo joj da igra prema pravilima jednog Ekonomskog fakulteta u Beogradu, koji je u obrazovanju ono što je Barselona u fudbalu. Videćete kvalitetniju igru.”


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak