Dačić: Haradinajev zahtev o demarkaciji je 'pozorište u kući'

Politika 24.08.2018 06:54
Dačić: Haradinajev zahtev o demarkaciji je 'pozorište u kući'


Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija neće menjati svoje granice, osim ako sa albanskom stranom ne postigne dogovor o tome, a zahtev kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da se obeleži granica između Srbije i Kosova nazvao je „pozorištem u kući”.Dačić je naglasio da ne postoji nikakva granica sa Kosovom, već samo administrativna linija koja je postavljena u vreme bivše Jugoslavije.

„Kakva demarkacija, ne postoji nikakva granica sa Kosovom, imamo administrativnu liniju iz bivše Jugoslavije. Mislim da su licemeri koji danas govore o principu da nema promene granica, a prvo su razbili granice Srbije”, rekao je Dačić za TV Prva upitan da prokomentariše zahtev Haradinaja da se započne sa obeležavanjem granice između Srbije i Kosova.

Šef srpske diplomatije tvrdi da izjave Haradinaja nemaju veze sa realnošću.

„To je pozorište u kući. Rekao sam da su zaostali u vremenu i to nije uvreda, oni ne prate dešavanja na međunarodnoj političkoj sceni, a to dokazuje i što su obeležili Klintonov rođendan koji se verovatno jedino još u njegovoj kući slavi”, kazao je Dačić.

Ministar je podvukao da Srbija nema nameru da menja granice, osim ako se ne postigne dogovor.

„Ništa o tome do sada nije postojalo, Kosovo je fikcija, ne postoji u realnoj međunarodnoj političkoj javnosti. Priprema se dokument o kosovskoj liberalizaciji viza o kojem će raspravljati Evropski parlament. Tu piše da je Kosovo teritorija, a ne država”, naveo je Dačić.

Upitan da li je tokom nedavnog susreta Dačića sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim u Sočiju, Srbija dobila podršku Rusije za razgraničenje, ministar je istakao da je Rusija naš strateški partner i da Srbija nijedan problem vezan za teritorijalni integritet i suverenitet ne možemo da odbranimo bez Rusije.

Kako je rekao, sastanak u Sočiju bio je, između ostalog, posvećen i pitanju KiM tokom kojeg je, kaže, još jednom izražena podrška rukovodstvu Srbije u rešavanju kosovskog problema.

„Ne želimo da vodimo bilo kakav dijalog i iznosimo bilo kakve ideje, a da nemamo podršku Rusije. Ruski zvaničnici su više puta rekli da podržavaju svaki predlog koji je interesu Srbije. Ne ulaze u modalitete svega toga, ali ukoliko dijalog dođe do nivoa da se iznose takvi detalji, Rusija će podržati naš predlog o razgraničenju”, kaže Dačić. (Tanjug)

Kad se nešto ukine, teško je ponovo vratiti

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić smatra da bi bilo dobro eventualno ponovno uvođenje redovnog vojnog roka i ocenio da se na taj način jača odgovornost prema državi i odbrani svoje zemlje.

Dačić smatra da ponovno uvođenje obaveznog vojnog roka, što je kao mogućnost najavio predsednik Srbije Aleskandar Vučić, zavisi od toga da li država i vojska imaju organizacione potencijale da se sa profesionalne pređe na redovnu vojsku.

''Pripadao sam generaciji koja je služila vojni rok, i to 15 meseci. Načelno nikad ne bih ukinuo vojsku što je uradila dosovska vlast, ali kad se nešto ukine, teško je to vratiti. Sve zavisi kakav koncept želimo, treba videti kako će oni koji se bave odbranom rešiti to pitanje'', rekao je Dačić za TV Prva.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak