"Dovlatov" sa Milanom Marićem u širem izboru za evropskog Oskara

Blic 23.08.2018 23:11
"Dovlatov" sa Milanom Marićem u širem izboru za evropskog Oskara


Evropska filmska akademija (EFA) je objavila da je film “Dovlatov”, reditelja Alekseja Germana Mlađeg, u produkciji kuće "Art & Popcorn" i Miroslava Mogorovića, u užem izboru za nominacije u kategoriji evropskog dugometražnog igranog filma."Dovlatov", sa našim Milanom Marićem u glavnoj ulozi, publika će moći besplatno da vidi u subotu od 20h u okviru Zemunskog otvorenog festivala, a od sledeće nedelje biće na repertoaru Bioskopa “Fontana”.

"Dovlatov" sa Milanom Marićem u širem izboru za evropskog Oskara 

Ove godine je u užem izboru Evropske filmske akademije 49 filmova iz 35 zemalja među kojima i "Muškarci ne plaču" Alena Drljevića, takođe sniman u srpskoj manjinskoj koprodukciji.

U narednom periodu 3.500 članova Evropske filmske akademije glasaće za nominacije u svim kategorijama (podsetimo, "Druga strana svega" Mile Turajlić je u širem izboru za dokumentarni film) koje će biti objavljene 10. novembra tokom Festivala evropskog filma u Sevilji. U ovom španskom gradu biće i dodeljen 31. evropski Oskar 15. decembra.

"Dovlatov" sa Milanom Marićem u širem izboru za evropskog Oskara 

“Dovlatov” je premijerno prikazan je u glavnom takmičarskom programu ovogodišnjeg Berlinskog filmskog festivala, kada je naišao na pozitivne ocene filmske kritike. Film je za prva četiri dana u bioskopima Rusije pogledalo više od 300.000 hiljada gledalaca.

Radnja filma je smeštena u Lenjingrad (Sankt Peterburg), novembra 1971. godine. Zvanični mediji redovno odbijaju ironične tekstove pisca Sergeja Dovlatova (Milan Marić), jer njegov pogled na stvari i ljude nije poželjan. I njegove kolege imaju slične probleme, među njima i Josif Brodski koji beži iz zemlje. Sergej odlučuje da ostane i vodi normalan život sa surpugom i ćerkom. Želi da piše o otkrivanju realnosti: životu radnika na brodogradilištu ili telima tridesetoro dece ubijenih za vreme Drugog svetskog rata koja su otkrivena prilikom izgradnje metroa.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak