Kad kaže rekonstrukcija Pančevca, ministarka misli na stazu

N1info 23.08.2018 21:57
Kad kaže rekonstrukcija Pančevca, ministarka misli na stazu


Sledeće nedelje počinje kontrola mostova Gazele, Pančevačkog i onog preko Beške. Za 15-ak dana biće poznati rezultati vanrednog nadzora koji je naložilo Ministarstvo građevine, posle rušenja mosta u Đenovi. Od ta tri mosta, Pančevački most bez sumnje je najugroženiji.Moćan, ali posustaje. Tako priču o jednom od najstarijih mostova u zemlji počinju oni koji Pančevački most gledaju iz druge perspektive. Odozdo.

"Pa vidi se njegova starost, šta je sve on prošao, koliko je leda on izdržao, koliko je lepih trenutaka, koliko pecaroša ovde dođe da peca... Mi ribari ga volimo, svaki njegov kamen znamo iza njega, ispred njega, verovatno će biti još lepši sad, ako ga poprave", alas Đorđe Džufoski.

Ove godine 30. januara činilo se da će želje dunavskih alasa biti uslišene, već do kraja godine do kada je ministarka Zorana Mihajlović najavila da će Pančevac biti rekonstruisan.

Danas ministarka tvrdi da je mislila na biciklističke staze na mostu, a ne na sam most. Podsetili smo je, zato, na sopstvene reči da će Pančevački most biti uređen, kako je tada rekla, prvi put posle 10 godina, ali i na reči zamenika gradonačelnika Gorana Vesića koji je samo nekoliko meseci nakon toga naveo da se Pančevac neće rekonstruisati pre nego što se izgradi drugi most preko Dunava - kod Ade Huje.

"Ne, ne, ja tačno znam, bilo je prošle godine, ja tačno znam da je bio razgovor oko staze za bicikliste i kad smo rekli da ćemo sigurno naći način kako da obezbedimo stazu za bicikliste na Pančevačkom mostu. Svakako rekonstrukcija određenih mostova će biti, kad tačno... Ako je Vesić rekao određeni datum pogledaću, ali za mene je trenutno važno da vidimo status svih mostova", navodi ministarka Mihajlović.

I pre nego što za 15-ak dana stignu rezultati stručnog nadzora, direktor Puteva Srbije uverava da su mostovi bezbedni. Pa i Pančevac, iako na oko ne deluje tako. 

"Most je vrlo stabilan, most je u upotrebi i može da bude u upotrebi, a za Gazelu i Bešku mogu da vam kažem da mogu da traju i narednih 40 godina", kaže Zoran Drobnjak.

N1: A koliko može da traje Pančevački most?

Drobnjak: I on može da traje dosta, samo mora da se prati.

Godine 2010. sanirana je čelična konstrukcija mosta, dok je rekonstrukcija same saobraćajnice i pristupnih puteva odložena dok se ne završi Pupinov most koji se u tom periodu gradio. Četiri godine otkad je i taj most pušten u saobraćaj, a Pančevac još čeka.

Pančevački most poslednji put kompletno je rekonstruisan 1965. godine. Na tako veliku obnovu, po svemu sudeći, moraće da sačeka još nekoliko godina.

Najpre do 2020. godine - da počne dugo najavljivana izgradnja mosta preko Ade Huje, a onda onoliko godina koliko je potrebno da se Dunav na ovom mestu premosti.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak