Dačić: Sa Kosovom nema granice, pa nema ni demarkacije

RTS 23.08.2018 21:41
Dačić: Sa Kosovom nema granice, pa nema ni demarkacije


Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija nema nameru da menja granice nasilnim putem i da za sada nema nikakvog dogovora o tome.Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da Albanci govore o demarkaciji granice koja uopšte ne postoji na Kosovu, jer, ističe, Kosovo nije međunarodno priznata država. Napominje da razgraničenje u BiH, o kojem govori predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, nije tema.

"O čemu oni pričaju? Kakva demarkacija kada to ne postoji kao granica, s druge strane, ta administrativna linija postoji više decenija, a Kfor sigurno vodi računa o njoj od 1999. godine", rekao je Dačić odgovarajući na pitanje novinara o navodima Ramuša Haradinaja da su počele pripreme na radu za obeležavanje granice između Srbije i Kosova.

Zamoljen za komentar te izjave, Dačić je rekao da ju je već komentarisao, ali i druge izjave koje Haradinaj svakodnevno daje, za koje kaže da predstavljaju "pozorište u kući".

"Njihovoj kući, tako bar oni misle", dodao je Dačić.

Naveo je da su takve izjave rezultat ne samo toga da postoje razlike u mišljenjima albanskih predstavnika na KiM, već pokušaj namernog stvaranje konfuzije, kako bi se predstavilo da je situacija na KiM toliko teška da oni ne mogu da sprovedu ono što su potpisali.

"Albanci bi trebalo da se dozovu pameti, a to je da se pridržavaju onoga što se dogovara", poručio je Dačić.

Naveo je da i u dokumentu EU piše da je Kosovo teritorija, a ne država.

Šef srpske diplomatije je rekao da je Haradinaj danas u svojoj izjavi napao i Hašima Tačija, a to, kaže, sve pokazuje njihove "međusobne igre".

Istakao je da događaji na Kosovu pokazuju da Albanci ne žele bilo kakav dogovor i da je istina da je prištinska strana najveći problem za trajno rešenje nesuglasica između Beograda i Prištine.

"To nije moje mišljenje, to je mišljenje međunarodne zajednice", rekao je Dačić.

Ponovio je da su se vremena promenila, ali da Albanci to ne shvataju i da više nisu "miljenici" međunarodne zajednice.

Dačić je pozvao Prištinu da se ozbiljno bavi dijalogom.

"Razgraničenje u BiH nije tema"

U ovom trenutku, razgraničenje u BiH o kojem govori predsednik Republike Srpske Milorad Dodik nije tema, kaže šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Upitan koliko su realne izjave Dodika da osim razgraničenja na KiM tema treba da bude i razgraničenje u BiH, Dačić je rekao da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma i da želi najbolje moguće odnose sa BiH i stabilnost u regionu.

"To znači da smo za očuvanje teritorijalnog integriteta BiH i ravnopravnosti naroda i entiteta. Svaki mogući dogovor tri naroda i dva entiteta mi ćemo poštovati, u ovom trenutku ta tema nije na dnevnom redu", rekao je Dačić novinarima. 

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak