Šta se desi kad ne jedete voće i povrće

Mondo 23.08.2018 11:57
Šta se desi kad ne jedete voće i povrće


Možda ne volite voće i povrće, ali… morate da ih jedete.Čak i ako niste ljubitelj voća (što je relativno retko) i povrća (ovo je već češći slučaj), ipak morate da se naterate da ih uključite u svakodnevnu ishranu. Odrasla ste osoba, znate da ponekad nemate izbora, i da neke stvari jednostavno morate. Pa, taj princip bi trebalo da primenite i na voće i povrće. Nema, "ne volim", nego - jedi i gotovo.

Evo šta možete da očekujete ako izbegavate voće i povrće:

Nedostajaće vam brojni važni vitamini i minerali

Voće i povrće sadrže neke od najvažnijih nutrijenata, bez kojih teško da ćete ostati zdravi. Uprkos tome, istraživanje sprovedeno na Džons Hopkins univerzitetu pokazalo je da samo 11 odsto odraslih osoba u Americi u toku dana pojede preporučene tri porcije povrća i dve porcije voća.

Šta se desi ako ne jedete dovoljno voća i povrća? Vrlo brzo ćete osetiti posledice u vidu deficita važnih nutrijenata. I nemojte se zavaravati. Vitamini i minerali iz suplemenata ne mogu ni da "primirišu" onima koje dobijate ako jedete voće i povrće.

Imaćete problema sa varenjem

Ako ne jedete voće i povrće, bićete skloni problemima sa varenjem, kao što su na primer konstipacija i hemoroidi. Voce i povrće sadrže celulozu koja potpomaže varenje, olakšava rad i pražnjenje creva. Osim toga, bogati su i vlaknima, koja stimulišu pokrete creva i smanjujući rizik od pojave proširenih vena u rektalnoj regiji.

Raste rizik od raka

Nema hrane koja može u potpunosti da vas zaštiti od raka, ali ishrana zasnovana na voću i povrću može da umanju rizik. Antioksidanti poput vitamina E, C i karotenoidi umanjuju rizik od raka, štiteći ćelije od štetnog dejstva slobodnih radikala.

Karotenoidi - pigmenti, uključujući i beta-karoten, kojih ima u spanaću i drugom tamnozelenom lisnatom povrću, tamnonarandžastom voću i povrću, slatkom krompiru, pomorandžama, šargarepi, štite ćelije od oštećenja i povezani su sa nižim rizikom od različitih tipova kancera.

Osim toga, rizik od raka povećava ishrana bogata nezdravim mastima, a voće i povrće odličan su način da jedete manje nezdravih namirnica a da ipak budete siti. I zdravi, naravno.

Ugojićete se

Ako ne jedete voće i povrce, verovatno se "zatrpavate" hranom koja ima mnogo viši procenat masti i mnogo više kalorija… Studija koju su radili naučnici sa Koledža medicine Albert Ajnštajn pokazala je da je nedovoljno konzumiranje voća i povrća nedvosmisleno povezano sa prekomernom telesnom težinom i problemom kontrole porcija, što kao rezultat ima veliki broj gojaznih i morbidno gojaznih odraslih osoba u grupi koja generalno ne jede voće i povrće.

Voće i povrće imaju malo kalorija, tako da možete da jedete količinski više i da budete siti, a da ne premašite preporučeni dnevni kalorijski unos.

Povećava se rizik od dijabetesa

Veća telesna težina znači i viši rizik od dijabetesa (pogledati pasus iznad). Osim toga studije su pokazale da konzumiranje zelenog lisnatog povrća i voća snižava rizik od dijabetesa tipa dva. A ako već imate dijabetes, to što izbegavate voće i povrće samo će vam pogoršati stanje.

Tamnozeleno lisnato povrće, brokoli, karfiol, paradajz, plavi patlidžan pomažu u održavanju nivoa šećera u krvi u zdravim granicama.

Smeši vam se i visok pritisak

Ishrana u kojoj preovladavaju namirnice bogate natrijumom i u kojoj voće i povrće nisu zastupljeni u dovoljnoj meri povećava rizik od povišenog krvnog pritiska. Studije su dokazale da ishrana bogata voćem i povrćem može čak i da snizi krvni pritisak kod osoba koje već imaju dijagnostikovanu hipertenziju. Ako jedete voće i povrće koje je bogato kalijumom, kalcijumom i magnezijumom, a sadrži vrlo malo natrijuma, vi neutrališete velike količine natrijuma koje unosite drugom, pre svega prerađenom hranom, regulišući tako krvni pritisak na prirodan način.

Raste rizik od kardiovaskularnih bolesti

Delimično i zbog ovog efekta na krvni pritisak, velike količine voća i povrća u ishrani umanjuju rizik od infarkta i moždanog udara. Osobe koje jedu manje od jedne i po porcije voća i povrća dnevno imaju za 30 odsto viši rizik da dožive moždani ili srčani udar od onih koje jedu osam porcija voća i povrća u toku dana, pokazala su istraživanja sprovedena na Harvardu, prenosi Reader's Digest.

Veće su šanse da počnete da patite od depresije

Istraživanja uticaja načina ishrane na naše mentalno zdravlje su tek u povoju. Ali, velika studija sprovedena u Španiji pokazala je da su osobe koje jedu dovoljno voća i povrća pod manjim rizikom od depresije. Naučnici još nemaju nepobitno objašnjenje zbog čega je to tako, ali se pretpostavlja da je u pitanju visok sadržaj vitamina B6 i pantotenske kiseline čiji deficit povećava rizik od depresije.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak