Trampu preti opoziv

Novosti 23.08.2018 06:29
Trampu preti opoziv


Uoči novembarskog glasanja za Kongres, ofanziva političkih protivnika predsednika SAD. Traže se dokazi o vezama s Moskvom i mešanju u izboreOPOZIV je reč koja se nadvija nad šefom Bele kuće Donaldom Trampom uoči novembarskih izbora za Kongres, koji su svojevrsni barometar za osvajanje drugog mandata.

Od useljenja na najprestižniju vašingtonsku adresu dočekan "na nož" od dela prestoničke elite, Tramp se u zahuktavanju izborne kampanje suočava sa mogućnošću impičmenta, pošto su dva njegova nekadašnja bliska saradnika istovremeno proglašena krivim za krivična dela. Presude su značajne, jer bi mogle da izrode, kako očekuju Trampovi protivnici, dokaze o mešanju Moskve u dovođenje njujorškog milijardera na vlast.

Trampova politička budućnost dovedena je u pitanje, pošto je bivši šef njegovog izbornog štaba Pol Manafort na sudu u Virdžiniji proglašen krivim za osam finansijskih krivičnih dela. Mada ta krivična dela nisu povezana s Rusijom, ova presuda je značajna, jer je to prvi sudski proces proistekao iz istrage specijalnog savetnika Roberta Mulera o navodnom mešanju Rusije u predsedničke izbore u SAD 2016.

S druge strane, bivši lični Trampov advokat Majkl Koen priznao je u Njujorku krivicu po osam tačaka optužnice, među kojima je kršenje pravila o finansiranju izborne kampanje. Za predsednika SAD je, međutim, neprijatnija Koenova tvrdnja da je zajedno s Trampom organizovao plaćanje porno glumici Stormi Denijels i "Plejbojovoj" manekenki Karen Mekdugal da ćute o svojim seksualnim odnosima sa milijarderom.

Tempirana bomba bi, ipak, bila Koenova saradnja sa tužilaštvom, na koju on zasad ne pristaje, jer je upravo on učestvovao u Trampovim poslovima s Rusijom, uključujući propali pokušaj gradnje Trampove kule u Moskvi. Trampovi protivnici se nadaju da je Koen ta karika koja bi mogla da osvetli veze između Trampovog predizbornog štaba i ruskih zvaničnika koji su umešani u izbore 2016.

Tramp je na sve to primetio da su se Manafortova krivična dela dogodila pre nego što je ušao u njegov izborni štab i zapitao: "Gde je dosluh?" Dok Trampovi protivnici rade na njegovom opozivu, predsednik i njegove republikanske pristalice utonuli su u borbu za osvajanje pozicija.

Na skupu u Zapadnoj Virdžiniji Tramp se hvalio uspesima, od ekonomije, preko Severne Koreje, do planova za formiranje svemirskih snaga, dovikujući pristalicama: "Mi pobeđujemo!" Od njih je stigao pozitivan odjek: "Isušimo močvaru!"

Paradoksalno, međutim, upravo je entuzijazam u borbi protiv Trampa uspeo da ujedini doskora razjedinjene demokrate koji, prema anketama, sad vode po podršci Amerikanaca u odnosu na republikance. No, Trampovi saveznici kao što je bivši savetnik Stiven Benon, zaigrali su upravo na adut demokrata, podižući ulog uoči glasanja tvrdnjom da će izbori biti referendum o potencijalnom impičmentu predsednika.

KOEN? NIKAKO!

AMERIČKI predsednik Donald Tramp izjavio je u sredu da nikome ne bi preporučio svog bivšeg advokata Majkla Koena (na slici).

- Ako neko traži dobrog advokata, snažno bih mu preporučio da ne angažuje usluge Majkla Koena - napisao je Tramp na svom "Tviter" nalogu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak