Putin: NATO je sve bliži našim granicama, Rusija mora da odgovori

Novosti 22.08.2018 18:45
Putin: NATO je sve bliži našim granicama, Rusija mora da odgovori


Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je u sredu da NATO pomera svoju vojnu infrastrukturu bliže ka ruskoj granici, a da Rusija kao odgovor na to treba da ojača sopstvenu infrastrukturu, prenosi RojtersPredsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je u sredu da NATO pomera svoju vojnu infrastrukturu bliže ka ruskoj granici, a da Rusija kao odgovor na to treba da ojača sopstvenu infrastrukturu, prenosi Rojters.

Navodi se da je Putin to kazao na konferenciji za medije održanoj nakon razgovora sa predsednikom Finske Saulijem Niinistoom.

Putin je takođe rekao da NATO odbija da sa Rusijom razgovara o utvrđivanju pravila vojnih letova.

NATO je odbacio sugestije predsednika Rusije Vladimira Putina da snage Alijanse u istočnoj Evropi predstavljaju pretnju po Rusiju, a iz NATO su poručili i da ove trupe ne mogu da se porede sa snagama koje je Moskva rasporedila u tri susedne zemlje protivno želji vlasti tih država.

"Akcije NATO su odbrambene, proporcionalne i u potpunosti u skladu sa našim međunarodnim obavezama. NATO je rasporedio 4.000 pripadnika trupa u istočnom delu Alijanse - sa ciljem da obeshrabri moguću agresiju. Nasuprot tome, Rusija ima trupe u Ukrajini, Gruziji i Moldaviji protivno željama njihovih vlada", navela je u pisanboj izjavi Rojtersu portparolka Alijanse Oana Lungesku.

Rojters navodi da se ona u izjavi takođe suprotstavila Putinovoj tvrdnji da zapadni vojni savez odbija da sa Moskvom razgovara o pravilima vojnih letova, kazavši da je pitanje avijacije pokretano na raznim zajedničkim vojnim forumima.

"Što se tiče avijacije, mi smo razgovarali o vazdušnoj bezbednosti nad Baltikom na Savetu NATO-Rusija", poručila je portparolka NATO.

PUTIN POLAŽE NADE U FINSKO PREDSEDAVANjE EU

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da očekuje da će buduće finsko predsedavanje EU pomoći učvršćivanju odnosa između Rusije i Evrope.

"Finska će stati na čelo Evropske unije uskoro, u drugoj polovini 2019. Očekujem da će finsko predsedavanje uspeti da postigne nešto pozitivno kako bi se obnovilo normalno stanje odnosa između Rusije i EU", kazao je Putin, odgovarajući na pitanje TASS na pres konferenciji nakon razgovora sa predsednikom Finske Saulijem Ninistoom.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak