Pet skrivenih dragulja albanske obale

B92 22.08.2018 18:21
Pet skrivenih dragulja albanske obale


U najjužnijem delu Albanije nalaze se najbolje plaže, i to u blizini granice sa Grčkom. Rivijera se proteže od Vlore na severu do Ksamila na jugu, a turisti dolaze trajektima najviše iz Italije ili jeftinim letovima iz Nemačke. Krivudavim planinskim putem između mesta Vuno i Dhermi potražite znak za manastir Svetog Teodora i pratite put...Planinski put će od asfaltiranog postati prašnjav zemljani, ali nastavite da vozite do crkve obrasle rastinjem. Tu ćete videti još kola, a svi su se dovezli da vide plaže skrivene između planine i mora. Parking se plaća 1,8 dolara dnevno - uživajte. Evo nekoliko predloga. 

1. Ksamil 

Da biste došli na ovu plažu, najbolje da letitite do ostrva Krf u Grčkoj i onda kratkom vožnjom trajektom do prve stanice. Ksamil je porodično mesto u kom se osećate kao kod kuće. Mnogi hoteli imaju svoje plaže i iznajmljuju suncobrane i ležaljke, ali su pravi raj ostrva preko puta plaže. Iznajmite čamac da vidite Tvins ajlands. Tokom sezone nekoliko barova i kafića rade na ostrvima, ali ukoliko nije sezona, moguće je da budete potpuno sami. 

2. Borš 

Većina plaža se obrušavaju od planina. Stižete do njih brzo sa glavnog planinskog puta i videćete plaže u oba smera. Ova je među najdužim kontinentalnim i imaćete mnogo prostora.

3. Dermi 

Dermi nudi nešto jedinstveno, a reč je o restoranu Pastarella Summer, koji postoji i u Tirani. U meniju se oseća italijanski uticaj i morska hrana je jednostavno lepše pripremljena nego u bilo kom drugom u okolini. 

4. Đipe 

Do ove plaže možete doći prljavim putem, ali je jednostavnije da iznajmite brodić u Dermi. Najbolje je da se pripremite za jednodnevno kampovanje. Možete plivati ili odmarati na niskim stenama, a niko vas neće okriviti i ako ceo odmor provedete na ovoj plaži i ne vidite nijednu drugu. 

5. Himare 

Na ovoj plaži imaćete osećaj kao da ste u malom američkom gradu, ali umesto sladoleda probaćete najbolji "italijanski đelato" van Italije. Reč je o retko naseljenoj plaži, gde će svako naći svoj prostor za uživanje.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak