Građani brže prave deponije nego što "Čistoća" stigne da ih ukloni

Radio 021 22.08.2018 12:29
Građani brže prave deponije nego što "Čistoća" stigne da ih ukloni


Novosadska "Čistoća" ima problema da obezbedi dovoljno ljudi kako bi se uklonio sav krupan otpad sa gradskih ulica, jer nesavesni građani konstantno odlažu smeće na mestima gde to nije predviđeno.Slike sa ulica Novog Sada, gde pored kontenjera stoje mini deponije koje čini nameštaj ili drugi veći otpad, ili gomile smeća na mestima gde nema nikakvog kontenjera, skoro su svakodnevna pojava. Novosađani kada vide ove gomile smeća, sa kojih se leti zbog visokih temperatura širi još nesnosniji smrad, optužuju "Čistoću" za nerad, ali u ovoj gradskoj firmi napominju da se trude da sve uklone i da građani treba da budu svesni da ove deponije prave njihove komšije. 
 
"Problem sa odlaganjem krupnog i kabastog otpada, kao i građevinskog šuta, imamo na teritoriji celog Novog Sada. Iako gotovo svakodnevno apelujemo na građane da takav otpad ne odlažu pored kontejnera, iako je na Gradskoj deponiji omogućeno besplatno odlaganje takvog smeća, pojedini nesavesni građani se na takve apele oglušuju. Dakle, nije pitanje zašto se danima ne nosi krupni otpad – jer se on nosi svakodnevno sa brojnih lokacija u Novom Sadu. Pitanje je zašto pojedini naši sugrađani i komšije i pored toga što je takvo ponašanje kažnjivo zakonom, i dalje ostavljaju krupni otpad gde god stignu", navode za 021.rs u Službi za informisanje "Čistoće".
 
U ovom javno-komunalnom preduzeću kažu da uklanjanje ovih deponija nije posao koji su u obavezi da rade i da bi to trebalo da rade samo po nalogu inspekcije, za šta se posebno naplaćuje izlazak ekipa.  Međutim, kako objašnjavaju, pošto bi u tom slučaju broj divljih deponija bio znatno veći i stajale bi danima, jer su inspekcijski nalozi deo administrativne procedure i po nekoliko dana prođe pre nego što stignu, "Čistoća" sopstvenim sredstvima i mimo naloga inspekcije čisti krupan otpad. 
 
Naime, svakodnevno posebne ekipe obilaze ceo grad i uklanjaju krupan otpad, ali ga nekada ima toliko da se to ne može brzo ukloniti, a nisu u stanju da znaju za svaku lokaciju, osim ako je ne primete ili imaju dojavu. 
 
Kažimo i da je pitanje kako bi uklanjanje divljih deponija sa krupnim i drugim otpadom funkcionisalo da čistoću u Novom Sadu održava neko privatno preduzeće, koje bi sigurno radilo samo za ono za šta je plaćeno, i ništa mimo toga. 
 
U ovom gradskom preduzeću za 021.rs podsećaju i da iznajmljivanje kontejnera za krupni otpad košta 2.100 dinara za 24 sata, dok je odnošenje tog otpada na deponiju besplatno. 
 
Građani svaku deponiju mogu prijaviti komunalnoj policiji, ali kažnjavanja ima jako malo jer je potrebno da inspektori ili komunalni policajci prekršioce zateknu na licu mesta. Kazna za nesavesno odlaganje krupnog i kabastog otpada za fizička lica iznosi 8.000 dinara.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak