Vulin: EU mora da zauzda Haradinaja

RTV 22.08.2018 12:19
Vulin: EU mora da zauzda Haradinaja


Haradinajeve pretnje ratom su dovoljan dokaz zašto Kosovo ne sme da ima armiju i zašto se između nas i velike Albanije mora stvoriti čvrsto i jasno razgraničenje, izjavio je jutros ministar odbrane Aleksandar Vučić i istakao da bi EU morala da "zauzda Haradinaja" i spreči destabilizaciju na Balkanu."Nekažnjeni teroristi sanjaju da ponove svoje zločine i da se još jednom sakriju iza velikih zemalja zapada kako bi izbegli kaznu i poraze", izjavio je Vulin reagujući na nove Haradinajeve pretnje ratom Srbiji.

On je poručio da Srbija neće ulaziti u ratove, neće izazvati sukobe ali će štiti svoje interese i svoj narod, navodi se u saopštenju iz Ministarstva.

"Evropska unija bi morala da zauzda Haradinaja i da u sopstvenom interesu spreči sukobe i destabilizaciju na Balkanu. Konačno otpočinjanje rada suda za ratne zločine OVK i podizanje optužnica za zločince iz OVK bio bi put ka stabilizaciji i pomirenju", istakao je Vulin.

Ljajić: Ključna naredna runda dijaloga

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine Rasim Ljajić kaže da je naredna runda dijaloga Beograda i Prištine ključna faza i da će se nakon narednog sastanka predsednika Aleksandra Vučića i Hašima Tačija znati da li se ide u pravcu rešenja kosovskog pitanja.

On je za TV Prva rekao da je stanovište svih u Vladi Srbije da to pitanje treba da se reši i da su legitimne sve opcije koje ne zagovaraju sukobe, ratove, ili koje ne teže zamrznutom konfliktu.

"Svako ko je do sada pokušao da reši to pitanje je gubio ili u javnosti ili na izborima. Sada postoji uverenje da se ide u proces rešavanja tog pitanja", rekao je Ljajić.

On je naglasio da je Hašim Tači u težoj poziciji nego predsednik Vučić uprkos svim opstrukcijama koje postoje u Srbiji.

"Interesantno da opozicija na Kosovu koristi sličnu argumentaciju kao dobar deo javnosti u Srbiji, jer i oni kažu - "nama odgovara zamrznuti konflikt, da narednih 20, 30 godina ne pregovaramo jer vreme radi za nas. Srbiji je u interesu da pregovara, a nije nama"", pojasnio je Ljajić.

Dodaje da u kosovskoj javnosti preovladava uverenja da će iz ovog procesa Srbija dobiti više nego što trenutno ima, a da Kosovo mora da čini ustupke da bi do rešenja došlo, te otuda toliko protivljenje da se nađe neko rešenje.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak