Vučić u Batajnici, prijem migova i probni let

B92 21.08.2018 11:50
Vučić u Batajnici, prijem migova i probni let


Na Aerodromu u Batajnici obavljen svečani prijem dva remontovana MIG-a 29, koje je Srbija nabavila od Rusije, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra VučićaVučića je dočekala počasna četa Vojske Srbije.

Na svečanosti se izvodi i probni let migova 29, koji su proteklih meseci modernizovani i u potpunosti pripremljeni za letove.

Događaju prisustvuju i ministar odbrane Aleksandar Vulin i predstavnici Vojske Srbije, kao i ambasador Rusije Aleksandar Čepurin.

Remont ova dva aviona MIG-29 obavljen je u Srbiji i od danas su u sastavu Ratnog vazduhoplovstva Srbije.

Vučić je nedavno, u obraćanju novinarima posle pokazne vežbe gađanja iz streljačkog naoružanja u Nikincima, krajem jula, najavio da će pre kraja godine u upotrebi u Vojsci Srbije biti najmanje osam ili devet aviona MIG 29.

Vučić je dodao da će prvi put u upotrebi biti osam ili devet borbenih aviona "četiri plus" generacije.

On je tada najavio i da će Srbija nabaviti devet novih "erbasovih" helikoptera H145M, ali i još tri Mi-17 i četiri Mi-35 borbena helikoptera.

Šest migova 29, koje je Srbija nabavila u okviru vojno-tehničke saradnje sa Ruskom Federacijom, stigli su u našu zemlju u oktobru prošle godine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je po dolasku tih aviona rekao da ćemo imati ozbiljnu eskadrilu, ubedljivo najsnažniju u našem regionu, kao i da sa tim avionima rešavamo problem u narednih 20 godina.

Ministarstvo odbrane je, takođe, ranije najavilo da će svih 14 "migova 29" do kraja ove godine ili najkasnije početkom sledeće biti u letnom stanju.

"Trenutno imamo četiri 'miga 29', spremna i u letnom stanju. Imamo još šest aviona 'mig 29' iz ruskih donacija i ugovaramo još četiri iz beloruske donacije. Svi oni će biti modernizovani i do kraja godine, eventualno početkom sledeće, biće u letnom stanju i čuvaće naše nebo", rekao je ranije ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Objasnio je da će se, osim remonta, nastaviti sa modernizacijom i da će svih 14 aviona biti urađeni na istovetan način.

Svi će biti u istoj klasi - "četiri plus" generacije, koja je jedna od najmodernijih, istakao je Vulin i naznačio da je od te klase bolja samo generacija "pet", ali nju poseduju samo velike svetske sile.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak