Urušava se zaštitna kosina na Koridoru 10, sanacija počinje sutra

RTS 21.08.2018 07:37
Urušava se zaštitna kosina na Koridoru 10, sanacija počinje sutra


Od juče se obrušilo ukupno oko 100 metara zaštitne kosine na Koridoru 10 u Grdeličkoj klisuri, javlja dopisnik RTS-a.Angažovani su stručnjaci koji će raditi na sanaciji, rečeno je na konferenciji za novinare tokom koje se zid stalno urušavao. Ostao je još mali deo zida u sredini, a očekuje se da će se i on urušiti.

Juče su "Koridori Srbije" saopštili da je, na deonici Gornje Polje – Caričina dolina, ispred tunela "Predejane", došlo do oštećenja potporne konstrukcije i destabilizacije dela zaštitne kosine.

Na pitanje ko je odgovoran za propuste koji se tiču obrušavanja na Kosini 2, direktor "Koridora Srbije" Zoran Babić kaže da se pitanjem odgovornosti već bave nadležni državni organi.

"O odgovornosti i tome šta se konkretno desilo tokom jučerašnjeg dana, ali i u prethodnom vremenu, već se bave a i baviće se nadležni državni organi", kaže Babić.

"Ja se time neću baviti. Došao sam ovamo da zajedno sa odgovornim i stručnim ljudima u 'Koridorima Srbije' gradimo i pravimo moderan i bezbedan auto-put i tim ćemo se baviti", ističe direktor "Koridora".

Utvrđuje se razlog urušavanja zida, a održani su hitni sastanci svih nadležnih učesnika u projektu.

Sanacija potporne konstrukcije počinje sutra, a zamenik šefa projekta "Jug" Leonid Vuković rekao je na konferenciji za novinare da su angažovani stručnjaci koji će videti na koji način je moguća sanacija.

Prema njegovim rečima, u narednih deset dana utvrdiće se razlozi zbog kojih je došlo do urušavanja. 

Vuković je rekao da su geodetska merenja i merenja stabilnosti konstrukcije ukazivala na to da je ona preopterećena, a da su u junu "Koridori Srbije" odlučili da se deo kosine dodatno stabilizuje izgradnjom zaštitne galerije i nasipa i da su radovi počeli pre pet dana.

"Nažalost, događaji su nas pretekli", rekao je Vuković novinarima.

Vuković je istakao da nijedan radnik nije povređen, nije pričinjena šteta na mehanizaciji, niti materijalna šteta prema trećim licima.

U junu ove godine je počela dodatna stabilizacija zaštitnih kosina kojih ima oko 155.000 kvadratnih metara na deonici od oko 26 kilometara. 

Izvođač radova na ovom potezu je španska kompanija "Azvi". Radovi se finansiraju iz kredita Evropske investicione banke.

Inače, ovo je treće obrušavanje potpornih zidova od aprila prošle godine. Prvo oštećenje je odmah sanirano i nije ugrozilo izgradnju tunela "Predejane". 

Drugo oštećenje je bilo u martu ove godine i u toku je sanacija.

Babić: Završavamo Koridor, uprkos problemima

Oštećenje do kojeg je došlo neće usporiti radove na auto-putu kroz Grdeličku klisuru na južnom kraku Koridora 10, kaže za Tanjug direktor "Koridora Srbije" Zoran Babić.

Navodi i da je obrušavanje dela Kosine 2 bilo na neki način očekivano, te su "Koridori" ranije pripremili projektno-tehničku dokumentaciju za izgradnju nove galerije na najvišem delu Kosine 2, čiji se jedan deo obrušio u nedelju.

"'Koridori Srbije' će do kraja ove kalendarske godine završiti jedan moderan, stabilan i bezbedan auto-put kroz Grdeličku klisuru u punom profilu i to svih 26 kilometara. I mislim da je to u ovom trenutku najvažnije", poručuje Babić.

Ova deonica, koju gradi španska kompanija "Azvi", završena je 90,5 procenata, a manji deo Kosine 2 na kojoj se ovaj kolaps desio neće usporiti radove na auto-putu, kaže Babić.

Kaže da će se nasuti veća količina materijala koja će, napominje, dodatno i trajno stabilizovati ovu kosinu.

"Ono što smo do sada radili u dve smene sada ćemo raditi u tri, i zbog toga ne postavlja se pitanje kada će se završiti. Završetak svih radova na celom Južnom kraku Koridora 10 duž Grdeličke klisure će biti do kraja ove kalendarske godine", kaže Babić.

Dužina zaštitne kosine na deonici od Gornjeg Polja do Caričine doline jeste 725 metara. Na celoj trasi kroz Grdeličku klisuru ukupno je 155.000 metara kvadratnih. Buše se dodatna sidra kako bi se ojačala cela konstrukcija. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak