Sve što želite da znate o depilaciji

Mondo 19.08.2018 22:18
Sve što želite da znate o depilaciji


Saznajte odgovore i ona pitanja o depilaciji koja vam je bilo neprijatno da postavite.Depilacija može da bude pomalo neprijatna, ali i bolna. Osim toga, verovatno postoje neka pitanja koja biste rado postavili, ali vas je sramota. Kozmetičarka Melani Koba otkriva baš sve što ste želeli da znate o depiliranju.

1. Kako da znate koji je vosak najbolji

Verovatno ste čuli da postoje različite vrste voska, kako da znate koji je najbolji za vas? Topao vosak je lepljiviji i uklanja se pomoću platnenih traka, dok se hladni vosak nanosi na kožu (ne sasvim hladan) i ostavlja se da se ohladi. Nakon toga se uklanja trakama.

Generalno govoreći, topao vosak je bolji kada se dlačice uklanjaju sa većih povrćina – sa nogu ili ruku, jer je proces brži. Hladni vosak je bolji za depilaciju bikini zone (ili ako imate osetljivu kožu) jer se lepi samo za dlačice, a ne i za kožu, kao što je slučaj sa toplim voskom.

2. Da li bi trebalo da skratite dlačice pre depilacije

Ako je prošlo neko vreme od vaše poslednje depilacije i dlačice su vam prilično duge, treba li da ih skratite pre nego što se pojavite kod kozmetičarke? Ne.

Ako vas brine da će njoj biti gadno ili neprijatno, imajte na umu da se to verovatno neće desiti jer je na to navikla, to je njen posao. Osim toga, ako skratite dlačice, postoji mogućnost da će biti previše male i da ih vosak neće lepo ukloniti, pa će početi da vam urastaju u kožu.

3. Može li se izbeći urastanje dlaka

Kad god depilirate dlake, postoji mogućnost da počnu da urastaju. Srećom, postoji nekoliko stvari koje možete da uradite da smanjite šansu za to. Za početak, najbolje je da redovno zakazujete depilacije – ako se depilirate kad su dlačice kratke ili preduge, sklonije su lomljenju i teško ih je iščupati iz korena.

Koba preporučuje depilacije na tri nedelje kada je reč o licu ili ispod pazuha, a tri do četiri nedelje za bikini zonu i ostatak tela.

4. Može li se depilacija učiniti manje bolnom

Ukoliko vas depilacija baš previše boli, jedino rešenje je da pola sata pre zakazanog termina popijete pilulu protiv bolova. Takođe, nikada ne bi trebalo da se depilirate manje od pet dana pred menstruaciju jer je koža tada veoma osetljiva.

5. A depilacija tokom menstruacije?

Kozmetičarki neće smetati, sve dok nosite tampon. Ali, verovatno ne želite tada da se depilirate jer je koža osetljivija. Najpametnije je da dlačice uklonite tri do četiri dana nakon menstruacije jer će vas tada najmanje boleti.

6. Smeju li trudnice da se depiliraju

Da. Međutim, i one su zbog hormonskih promena osetljivije na bol. Takođe, Koba savetuje trudnicama koje su u poslednjem tromesečju da se u vezi sa depilacijom posavetuju sa svojim lekarom.

7. Zašto je koža crvena i svri posle depilacije

Ponekad krivac za to može da bude pogrešan donji veš – kada idete na depilaciju, najbolje je da nosite pamučne gaćice jer će sintetika iritirati kožu posle depilacije. Nije dobro da uskočite pod tuš odmah posle depilacije (sačekajte nekoliko sati) niti da vežbate (uska odeća plus pokreti jednako trenje).

8. Može li se nekako produžiti vreme između depilacija (a da koža ostane glatka)

Kozmetičarka kaže da ćete pilinzima između depilacija zadržati kožu duže glatkom jer se tako uklanjaju mrtve ćelije kože u kojima se dlačice zaglave i pojave se bubuljice.

Od dva, tri dana nakon depilacije pa nadalje, možete da radite fizički ili hemijski piling, u zavisnosti od toga koliko vam je osetljiva koža. Takođe, ako redovno hidrirate kožu, dlačice koje izrastaju će biti mekše.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak