Počeo deveti Cerski marš

B92 19.08.2018 09:39
Počeo deveti Cerski marš


Povodom 104. godišnjice Cerske bitke iz Prvog svetskog rata oko 2.000 ljudi je krenulo u deveti "Cerski marš".Ovogodišnji marš posvećen je kralju Petru Prvom Karađorđeviću.

Kako je javio RTS, kako bi stigli do Spomenika cerskim junacima u Tekerišu kod Loznice, učesnicima marša trebaće oko osam sati da pređu put dug 38 kilometara, kojim su u Prvom svetskom ratu išli i srpski borci učesnici bitke na Ceru.

U Tekerišu će se danas svečano obeležiti 104. godišnjica Cerske bitke, jedne od najznačajnijih pobeda srpske vojske u Prvom svetskom ratu predvođene Stepom Stepanovićem. Odigrаla se tokom аvgustа 1914. godine, a predstаvljа jednu od nаjznаčаjnijih i nаjvećih pobedа srpske vojske u toku Prvog svetskog rаtа, a prvu pobedu saveznika protiv Nemačke i Austro-Ugarske.

Državnu ceremoniju u okviru Spomen-kompleksa "Cerska bitka" u Tekerišu predvodiće ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević.

Kod spomen-kosturnice vence će položiti predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, opština Loznica, Šabac i Krupanj, kao i predstavnici brojnih udruženja i građana opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Orgаnizаtor držаvne ceremonije je Vlada Srbije - Odbor zа negovаnje trаdicijа oslobodilаčkih rаtovа Srbije.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak