Nastavljaju se gužve na granicama: Na Horgošu se čeka satima, koristite alternativne prelaze

Blic 19.08.2018 11:20
Nastavljaju se gužve na granicama: Na Horgošu se čeka satima, koristite alternativne prelaze


Pojačan saobraćaj i još jedna velika smena turista ovog vikenda uslovila je duga i višesatna zadržavanja na pojedinim graničnim prelazima kao što je Horgoš.Na Horgošu se na izlazu iz Srbije trenutno čeka oko četiri sata, a na ulazu do 30 minuta, dok je situacija na graničnom prelazu Batrovci za sada dosta bolja, pa su zadržavanja u oba smera za sada oko 30 minuta.

Na Horgošu su inače juče gužve bile ogromne, čekalo se i do sedam sati, pa iz AMSS apeluju na vozače da i danas koriste alternativne granične prelaze. Ista situacija juče je bila i na Batrovcima, graničnom prelazu sa Hrvatskom.

I pored velikog napora granične policije, uz asistenciju saobraćajne, da rasterete pojedine granične prelaze preusmeravanjem saobraćaja na manje opterećene, konstantno jak priliv vozila uslovljava dužža zadržžavanja, saopštio je AMSS.

Prema poslednjim podacima Uprave granične policije, za Mađarsku se savetuje korišćenje prelaza Kelebija ili Bački Breg, dok su prelazi Bajmok, Đala, Bački Vinogradi i Horgoš II otvoreni od od 7-19 sati.

Na Gostunu sa Crnom Gorom takođe je pojačan saobraćaj i čeka se oko 40 minuta.

Na ostalim prelazima za sada nema dužih čekanja od 30 minuta.

Zbog očekivano jačeg priliva vozila i početka još jednog talasa pojačanog saobraćaja vozačima se preporučuje korišćenje manje frekventnih graničnih prelaza posebno sa Hrvatskom i Mađarskom gde su zadržžavanja najdužža.

Prema poslednjim informacijama dobijenih od JP "Putevi Srbije" na naplatnim stanicama nema zadržžavanja.

Osveženje u putu

Većina ljudi u svom vozilu koristi klima uređaj, kako u toku vožnje tako i dok se čeka na red na granici ali ne treba zaboraviti da razlika između spoljašnje temperature i one unutar vozila ne sme biti veća od sedam stepeni.

Nastavljaju se gužve na granicama: Na Horgošu se čeka satima, koristite alternativne prelaze 

Ukoliko su letnje temperature visoke savetuje se da vozači uzimaju dosta tečnosti i prave pauze na svakih 200 kilometara u trajanju od 15 do 30 minuta. Takođe, treba voditi računa da u kolima imate dovoljne zalihe vode, sokova i hrane, u slučaju da više sati morate da provedete u mestu zbog gužvi.

Sa decom na putovanje

Ako na put idete sa decom, dobro bi bilo da u vozilu postoji još jedna odrasla osoba koja će voditi računa o njima, jer bi za vozača to bilo opterećujuće.

Ako satima budete zarobljeni na granici, trebalo bi zaokupirati pažnju dece nekom igračkom, a može poslužuti i mobilni telefon ili tablet da im se pusti da nešto gledaju ili da igraju igricu. Ukoliko je to izvodljivo trebalo bi da jedu u isto vreme kada i kod kuće, jer će posle toga verovatno zaspati. Bilo bi dobro i pre granice praviti pauze kako bi se dete istrčalo ili poigralo napolju.

Pratite stanje na graničnim prelazima uživo

Informacije o radovima na putu, gužvama na granici, crnim tačkama, odronima, možete dobiti na sajtu Auto-moto saveza Srbije.

Mapa sa ikonicama o radovima, alternativnim putevima, vremenom čekanja nalazi se na OVOM linku, dok turisti koji kolima krenu put Grčke, Hrvatske ili Bugarske stanje na graničnim prelazima mogu pratiti preko kamera koje emituju prenos UŽIVO. Putnici za Makedoniju sve informacije mogu dobiti na sajtu AMSM-a.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak