Film Mile Turajlić nominovan za nagradu EFA

Radio 021 18.08.2018 19:10
Film Mile Turajlić nominovan za nagradu EFA


Evropska filmska akademija (EFA) i EFA Productions objavili su listu od 15 evropskih dokumentaraca koji će biti preporučeni za nominaciju za ovogodišnje Evropske filmske nagrade, a među odabranima je i srpski film "Druga strana svega", autorke Mile Turajlić.Kako se navodi u saopštenju Filmskog centra Srbija, osim srpskog dokumentarca Mile Turajlić, jedini odabrani film iz regiona je hrvatsko ostvarenje "Srbenka" autora Nebojše Slijepčevića.

Dobitnik nagrade "Evropski dokumentarac 2018" će biti obelodanjen na ceremoniji uručenja nagarada u Sevilji 15. decembra. Film "Druga strana svega" film Mile Turajlić osvojio je glavnu nagradu u kategoriji dugometražnog filma na festivalu IDFA u Amsterdamu, najprestižnijem festivalu dokumentarnog filma na tlu čitave Evrope.

Film traje 104 minuta, a nastao je kao koprodukcija Srbije (Dribbling Pictures), Francuske (Survivance) i HBO Europe, kao prva koprodukcija HBO Europe sa Srbijom. Podržali su ga i Ministarstvo kulture Republike Srbije, Eurimages, CNC – Cinemas du monde, Doha Film Institute i Filmski centar Srbije.

“Druga strana svega” Mile Turajlić, rediteljke nagrađivanog filma “Cinema Komunisto”, prikazuje decenijama zatvorena vrata autorkinog porodičnog stana kao metaforu bivšeg i sadašnjeg političkog režima u Srbiji. Ujedno, ta vrata su i presek njene porodične istorije koju rediteljka beleži iz perspektive svoje majke, ugledne univerzitetske profesorke i građanske i mirovne aktivistkinje Srbijanke Turajlić, uverene da je svaka generacija odgovorna za ono što ostavlja u nasleđe budućim naraštajima.

Mila Turajlić je za “Drugu strana svega” dobila glavnu nagradu na 30. IDFA u Amsterdamu, najprestižnijem festivalu dokumentarnog filma u Evropi, a film je premijerno prikazan u okviru TiFF Docs u Torontu, zatim na Doc NYC u Nujorku, najvećoj smotri dokumentarnog filma u SAD, te na desetinama referentnih filmskih festivala širom sveta.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak