Priprema se zakon, osporeni doktorati biće priznati

RTV 18.08.2018 10:06
Priprema se zakon, osporeni doktorati biće priznati


Ministarstvo prosvete sprema izmene zakona o visokom obrazovanju, što će omogućiti da budu priznati i doktorati koji su stečeni na fakultetima koji u trenutku izdavanja diploma nisu imali ispunjene sve formalne uslove, pišu današnje Novosti.Neće se dovoditi u pitanje ni magistarske i masters diplome, kao ni diplome osnovnih studija akademcima koji su ispite polagali kod profesora sa osporenim doktoratima.

Sve to, prema saznanjima Novosti, predviđeno je predlogom izmena Zakona o visokom obrazovanju, koji priprema Ministarstvo prosvete, a koji će se pred poslanicima naći u drugoj polovini septembra.

Na taj će način, pišu Novosti, biti razrešen sukob između ranijeg sastava Komisije za akreditaciju (KAPK) i Ministarstva prosvete.

KAPK je, naime, osporavao kvalifikacije profesora fakulteta i visokih škola koji imaju ove doktorate, a Ministarstvo prosvete namerava da ih izmenom Zakona sve učini nespornim.

Procenjuje se da takvih doktorata ima oko hiljadu, a da je nekoliko desetina njihovih vlasnika zaposleno u visokom obrazovanju.

Izmene Zakona predviđaju i produžetak roka starim studentima za godinu dana, te uvođenje menadžera na visokim školama i akademijama.

Prvobitno je bilo predviđeno uvođenje menadžera i na fakultete, a li se za sada od toga odustalo.

O izmenama Zakona, inače, bilo je reči na sednici Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, a član tog saveta Branko Kovačević za Novosti je potvrdio da se izmene rade u "velikoj žurbi", uz obrazloženje da zakon mora brzo da se menja zbog starih studenata.

On navodi i da sada nije sporan kvalitet doktorata, već formalno-pravne manjkavosti privatnih fakulteta koji su ih izdavali, te dodaje da nije tačno da u grupi spornih ima i državnih fakulteta.

U Ministarstvu prosvete kažu da će ovim zakonskim izmenama biti otklonjena nepravda koja je naneta studentima koji nisu bili krivi, jer nisu mogli da znaju da li visokoškolske ustanove imaju svu potrebnu dokumentaciju.

Studenti ne treba da trpe zbog bilo kakvih propusta ustanova, rekao je Novostima pomoćnik ministra za visoko obrazovanje Bojan Tubić.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak