Noge ne otiču uvek od vrućine

Novosti 17.08.2018 20:14
Noge ne otiču uvek od vrućine


Vrućina i kod zdravih osoba stvara težinu u nogama, ali problem je ponekad znatno ozbiljniji. Problemi sa limfnom cirkulacijom i venskom insuficijencijom su takođe čestiVRUĆINA, dugotrajno sedenje i preteran unos soli mogu da dovedu do otoka nogu čak i kod zdravih ljudi. S druge strane, ukoliko je oticanje uzrokovano proširenim venama ili lošom limfnom cirkulacijom, problem je mnogo ozbiljniji i potrebni su brza dijagnostika, lečenje ili hirurška intervencija, koji će da spreče dalje napredovanje bolesti.

Kada osim otoka postoje i vidljive venske šare, znači da gotovo sigurno postoji venska insuficijencija, kaže dr Dario Jocić, vaskularni hirug. Neophodano je uraditi ultrazvuk krvnih sudova, kako bi se dijagnostikovao problem i odredio stepen oštećenja.

- U blažim slučajevima mogu da pomognu fizička aktivnost i kompresivne čarape. Gelovi i kreme su podjednako delotvorni, kao i tuširanje hladnom vodom. U odmaklom stadijumu najbolje rešenje je blagovremena operacija, jer lekovi, iako deluju protivupalno, ne sprečavaju trombozu - kaže dr Jocić.

Kada otok nije izazvan proširenim venama, već problemima u limfnom sistemu, u pitanju je delimična ili potpuna blokada oticanja limfe iz nekog dela tela. Otok može da bude blag i jedva vidljiv, ili toliko izražen da dovodi do otežanih pokreta.

- Ono što je specifično za ovu vrstu otoka jeste oticanje dela tela ispod mesta blokade oticanja limfe. Tako, ukoliko je blokada nastala u nivou skočnog zgloba, nastaće otok stopala i prstiju. Ukoliko je začepljenje nastalo u nivou kolena, nastaće otok potkolenice, stopala i prstiju - objašnjava, za "Novosti", dr Darko Antić, hematolog Kliničkog centra Srbije.

Kako otok raste, pojavljuju se bol, trnjenje, osećaj težine u nogama i ograničeni pokreti u zglobovima.

- Zbog otežanog oticanja limfe, postoji i lokalni pad odbrambenih sposobnosti i povećan rizik za nastanak lokalnih infekcija kože i potkožnog tkiva, kao i istanjenje kože. Sa daljim pogoršanjem dolazi do zadebljanja kože zbog nastanka fibroze - kaže dr Antić.

Ovi oblici otoka najpreciznije mogu da se dijagnostikuju fizikalnim, ultrazvučnim pregledom i primenom kontrastnih radioloških metoda. Na taj način se utvrđuju tačno mesto i stepen blokade u limfnom sistemu.

- U ranom stadijumu preduzimaju se mere zaštite zahvaćenog ekstremiteta i sprečavanja nastanka infekcija i drugih komplikacija, primenjuju se fizičke vežbe kojima bi se poboljšali očuvani putevi cirkulacije limfe, podižu se ekstremiteti posle fizičke aktivnosti i izbegava nošenje tesne obuće i odeće - kaže dr Antić. - U nekim slučajevima mogu da se primene i lekovi za smanjenje količine tečnosti u organizmu. Kasniji stadijumi bolesti mogu zahtevati i hirurško lečenje, kojim bi se omogućilo adekvatno oticanje limfe iz zahvaćenog dela tela.

POSLEDICE ZRAČENjA

U slučajevima hirurškog uklanjanja limfnih čvorova otok se ispod tog mesta najčešće javlja nekoliko meseci posle uklanjanja.

- Svako ko se podvrgne hirurškoj intervenciji u okviru dijagnostikovanja i lečenja malignih bolesti mora da zna da se prilikom tih procedura uklanjaju limfni čvorovi i kompromituju limfni putevi. Slično je i sa pacijentima koji se podvrgavaju zračnoj terapiji - kaže dr Darko Antić.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak