Bitka koja se pamti: Pre deset godina Čavić je ostao bez olimpijskog zlata

Blic 17.08.2018 12:54
Bitka koja se pamti: Pre deset godina Čavić je ostao bez olimpijskog zlata


Imali smo olimpijskog šampiona u plivanju. Bar smo tako mislili na delić sekunde. A onda se nije oglasila tehnika i rekla da naš junak nije dovoljno jako pritisnuo pločicu. Disciplina 100 metara delfin stilom na ‏Igrama u Pekingu večno će biti pamćena zbog pitanja "Ko je, zapravo, zaslužio zlato - Milorad Čavić ili Majkl Felps?". Ta čuvena trka dogodila se baš na današnji dan, pre tačno deset godina.Golim okom posmatrano, Čavić je prvi stigao do cilja. Ali, zvanični merač merač vremena, "Omega" je pobedu, time i zlatnu medalju, dodelila Amerikancu, najtrofejnijem plivaču svih vremena. Evo kako je tu odluku svojevremeno objasnio Kristof Bertod, generalni menadžer pomenute komapnije:

"Postoji velika, velika, velika razlika između dodirivanja ploče (kojom se meri vreme dolaska do cilja) i njenog aktiviranja guranjem. Sigurno je, a to snimak potvrđuje, da je Čavić pipnuo ploču pre Felpsa, ali on je ka ploči 'klizio' kroz vodu, dok je Felps ploču 'napao'... a razlika između njih je stvarno bila jedna stotinka. Svi pokazatelji našeg sistema to pokazuju".

Šta god ljubitelji sporta mislili o tome ko je zaslužio zlato, trkanje kroz vodu od tog dana više nije posmatrano kao "ko je najbrži na toj i toj distanci" već, "ko je najbrži, a potom i snažno pritisne ploču". Sada, tačno deceniju kasnije posle tog čuvenog okršaja 16. avgusta 2008, Milorad Čavić ovako gleda na pomenuti događaj u finalu Olimpijskih igara u Pekingu:

"Tačno deset godina je prošlo otkako se to desilo. Stiv Prefontejn je jednom rekao 'Trka je umetničko delo u koje ljudi mogu da gledaju i da ih to umetničko delo pogodi na onoliko načina, na koliko je to ljudski um sposoban da shvati'. Voleo bih da mislim da je ceo plivački svet (i više od njega!) osetio u tom kratkom trenutku sve emocije koje su ikada postojale. Svi mi vapimo za tim da budemo priznati, poštovani i pamćeni od naših kolega i... Ponosan sam što će me pamtiti po bitki koju sam vojevao na ovaj dan 2008!", poručio je naš nekadašnji plivač.

Snimak završnice te antologijske trke, i to iz četiri ugla, nalazi se pred vama:IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak