Sredom i subotom vožnja plaćena karticom – dinar

Politika 17.08.2018 12:12
Sredom i subotom vožnja plaćena karticom – dinar


Putnici koji prevoz plaćaju beskontaktnim platnim 'masterkard' i 'maestro' karticama do 15. septembra moći će, u zavisnosti od zone, da se voze po ceni od dinar do najviše tri dinaraPoslednjih godina za dinar ne može da se kupi ni žvaka, ni kutija šibica. Ali, zato u glavnom gradu za jednu banku putnici u javnom prevozu od juče mogu da se provozaju na primer od Zemuna do Zelenog venca ili od Ustaničke do Bloka 45. U ovoj pogodnosti korisnici autobusa, trolejbusa i tramvaja moći će da uživaju do 15. septembra, odnosno mesec dana, ali samo pod određenim uslovima.

Po ceni od dinar do tri dinara, što zavisi od zone, ali i broja zona kroz koje se voze, putnici će 90 minuta moći da se voze sredom i subotom. Ovakvu uštedu moći će da ostvare korisnici javnog prevoza koji ovu uslugu na validatoru plaćaju „masterkard” i „maestro” beskontaktnim platnim karticama bilo koje banke, kao i vlasnici digitalnih kartica u mobilnim telefonima.

Beskontaktno plaćanje platnim karticama u javnom prevozu, koje je zaživelo početkom godine, obavlja se na isti način kao kada se overavaju klasične „busplus” kartice – prislanjanjem same kartice na donju polovinu validatora koja je obeležena simbolom za beskontaktno plaćanje i to na udaljenosti od najviše četiri centimetra. Posle toga, svetlosni i zvučni signal sa validatora potvrđuju da je karta uspešno plaćena. Cena karte je jedan dinar u bilo kojoj pojedinačnoj zoni i u kombinaciji zona 1 i 2. U kombinaciji zona 1, 2 i 3, kao i zona 3 i 4 cena je dva dinara, dok karta koja pokriva vožnju kroz sve četiri zone javnog prevoza košta tri dinara.

– Broj korisnika ove usluge raste iz dana u dan i smatramo da je edukacija veoma važna da bi građani uvideli sve prednosti beskontaktnog plaćanja. Ovakav sistem funkcioniše u mnogim gradovima u svetu. I u Beogradu je postavljen u skladu sa svim bezbednosnim standardima – ističe Veljko Vlahović, direktor kompanije „Apeks”.

Jelena Ristić, direktor za tržišta Srbije, Crne Gore i BiH u kompaniji „Masterkard”, dodaje da je ova kampanja u gradskom prevozu prilika i da se sugrađani uvere u sve prednosti savremenih platnih rešenja.

Nadležni podsećaju da je plaćanje karticama u javnom prevozu sigurno zahvaljujući različitim mehanizmima zaštite, počevši od čip tehnologije koja omogućava da se između kartice i validatora razmenjuje samo minimum podataka koji su šifrirani. Za svako plaćanje kreira se jedinstveni kod koji se ne može upotrebiti za neku drugu transakciju preko iste kartice pa se jedna karta naplaćuje samo jedanput. Čak i ako se kartica slučajno prisloni više puta na terminal, neće biti dodatnog skidanja novca za kartu, kao i kada se u toku 90 minuta overava obična „busplus” kartica. Osim toga, ukoliko se na validator prislone platna i „busplus” kartica, validator će uvek očitati samo „busplus”.

Jednomesečnu akciju sa promotivnim cenama karata organizovali su „Apeks” i „Masterkard” uz tehničku podršku AIK banke. Sedam meseci od uvođenja plaćanja prevoza beskontaktnim karticama, broj korisnika usluge koja je srpsku prestonicu svrstala među 100 najsavremenijih pametnih gradova na svetu, kako ističu nadležni, beleži stalni rast.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak