Digitalni udžbenici od jeseni u 2.000 škola, kombinovaće se sa štampanim

Radio 021 16.08.2018 19:44
Digitalni udžbenici od jeseni u 2.000 škola, kombinovaće se sa štampanim


Đaci u 2.000 učionica od septembra će učiti iz digitalnih udžbenika.Kako pišu "Novosti", isto toliko nastavnika do kraja meseca proći će obuku i dobiće digitalne kabinete u kojima će nastava biti interaktivna, zanimljivija, zahvaljujući savremenoj opremi i digitalnim udžbenicima.
 
Za pilot-projekat "Digitalna učionica" država je iz budžeta izdvojila oko 70 miliona dinara. Ove novine očekuju učenike prvog i petog razreda osnovne škole.
 
"Pregledali smo stotinak digitalnih udžbenika različitih izdavača, a Ministarstvo prosvete odlučiće koje će da otkupi. U okviru 'Digitalne učionice', škole istovremeno dobijaju i opremu i brz internet, i programe, sadržaje, kao i obuku za nastavnike. Važno je da svi ovi koraci idu istovremeno", objašnjava, za "Novosti" direktor Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Zlatko Gušanović.
 
Stručnjaci Zavoda pregledali su digitalne udžbenike, uporedili ih sa sadržajima štampanih izdanja i dali sugestije da se uklone neprimereni linkovi tamo gde ih je bilo, ili da se otklone materijalne i greške u pisanju. 
 
Digitalni udžbenici biće besplatni za učenike, ali oni neće biti jedini materijali iz kojih će deca učiti. Biće kombinovani sa klasičnim, štampanim udžbenicima. A i oni će, od ovog septembra, biti novi i drugačiji za učenike prvog i petog razreda. Odobreno je ukupno 175 novih naslova - udžbenika i radnik svezaka
 
Prvaci i petaci, pošto uče po novim nastavnim planovima i programima, drugačije sadržaje od prethodnih generacija, neće moći da nasleđuju ove godine knjige od starijih osnovaca.
 
Sagovornik beogradskog lista objašnjava da su komisije, koje su odobravale rukopise, bile raznolike i obuhvatile su nekoliko stotina prosvetnih radnika iz cele Srbije. Svaki udžbenik imao je svoju komisiju u kojoj je, po pravilu, bio jedan koordinator iz Zavoda, a ostala dva člana bili su nastavnici iz škola ili profesori sa univerziteta. 
 
Zlatko Grušanović ne isključuje mogućnost da se od septembra, kada novi udžbenici budu u učionicama, ispostavi da se u nekima potkrala greška. Kaže, veliki posao je rađen u isto vreme, u kratkom roku, pa je moguće da je promakla i poneka greška. Dodaje, komisije rade prema zadatim kriterijumima, pa ako ne sagledaju materijale šire od toga, desi se da se u materijalima nađu stihovi turbo-folka.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak