Kraljica soula Areta Frenklin preminula u 76. godini

B92 16.08.2018 17:26
Kraljica soula Areta Frenklin preminula u 76. godini


Slavna pevačica Areta Frenklin, poznata kao jedan od najvećih ženskih vokala u istoriji popularne muzike, preminula je danas, posle dugotrajne borbe sa rakom pankreasa.Pevačica je umrla u svom domu u Detroitu, gde je poslednjih meseci boravila pod kućnim nadzorom lekara.

Izvor portala TMZ je naveo da su lekari još pre nedelju dana znali da bi pevačica svakoga časa mogla da napusti ovaj svet.

Areta Frenklin je preminula okružena porodicom i prijateljima.

Legendarna pevačica je poslednjih godina retko nastupala. Poslednji put se na sceni pojavila u novembru prošle godine na humanitarnom koncertu, posvećenom obolelima od side, koji je organizovao Elton Džon. Tada je najavila da je 2017. godina poslednja u kojoj će javno nastupati.

Areta je rođena u Tenesiju 1942. godine. Njena majka je bila pijanistkinja a otac sveštenik, pa je još kao mala počela je da peva u crkvenom horu.

Njen prvi album "Songs of faith" izašao je 1956. godine. Ubrzo nakon toga priznala je ocu da više ne želi da peva gospel, već da oće da se oproba u u pop muzici.

Od tada je njena karijera krenula izlaznim tokom. Njene pesme "Respect", "Spanish Harlem", "Think", "You make me feel like a natural woman"... postale su klasici popularne muzike, pa je pevačica još šezdesetih godina prošlog veka proglašena je za "Kraljicu soula".

Areta Frenklin je prva žena koja 1987. godine ušla u Rokenrol kuću slavnih. Magazin "Roling stoun" uvrstio ju je na listu umetnika za sva vremena. 
U karijeri je osvojila 18 nagrada Gremi, uključujući onu za životno delo.

Odlikovana je i Nacionalnim ordenom za umetnost, kao i Predsedničkim ordenom slobode.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak