Јагма за половним уџбеницима

Дневник 16.08.2018 11:39
Јагма за половним уџбеницима


Сваке године од средине августа па све до краја септембра велика је потражња за половним уџбеницима за основне и средње школе.С обзиром на то да је цена новог комплета уџбеника у школама и до 15.000 динара, родитељи се све чешће опредељују за куповину половних школских књига. Како смо се уверили у неколико књижара, гужве већ има, а сваким даном, пошто се школска година приближава, биће све више купаца.

– Највише се тргује књигама за више разреде основне школе и средњу школу – рекао је трговац М. С. у књижари „Атос” која се бави продајом и откупом половних уџбеника. – Књиге за ниже разреде основне школе су мање тражене те је њихова понуда слабија, а донекле су и јефтиније. Цене ђачких књига за основну школу се крећу од 250 до 400 динара, док су оне за средњу мало скупље и продају се по 300 до 500.

Пошто промена програма ове године налаже куповину нових књига за први и пети разред основне школе, родитељи су приморани на то да купе нове комплете уџбеника.

Незапослена мајка двоје деце која од септембра уписују пети и седми разред Драгана Драгачевић истиче да ће ове године на куповини уџбеника уштедети само 4.000 динара у односу на прошлу, када је обома куповала половне књиге.

– За седми разред купујем само нове радне свеске, које ме коштају 6.720 динара и половне књиге за 4.000, док за пети разред узимам цео комплет по 12.000 динара – рекла је Драгана Драгачевић. – Овај начин куповине практикујем годинама, с обзиром на то да цене нових комплета расту из године у годину.

Власник књижаре у Улици Васе Пелагића Живко Гаврић каже да је у овом периоду највећа потражња за уџбеницима за основаце, док средњошколци чекају почетак школске године. Он напомиње да се у њиховој књижари могу пронаћи и уџбеници за средње стручне школе које је тешко пронаћи у осталим књижарама таквог типа.

– Криза се осети на сваком кораку, па је свака врста уштеде добродошла – навео је Гаврић. – Цену школских књига одређујемо ми у зависности од тога колико је књига тражена, а неретко неку и поклонимо.

Свака од продавница половних уџбеника нуди и могућност откупа. Сви ђаци имају могућност да за своја два очувана уyбеника добију један, или да им откупе комплет уз мању доплату за нови.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak