Dodikov "manevar" ili "borba za istinu"?

B92 16.08.2018 10:31
Dodikov "manevar" ili "borba za istinu"?


Narodna skupština Republike Srpske je usvojila zaključke u kojima traži i da entitetska vlada stavi van snage Izveštaj komisije za Srebrenicu iz 2004. godine.Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je rekao da je stavljanjem van snage tog izveštaja NS RS “na vrlo odgovoran način završila rad u ovom sazivu”.

"Kao predsednik Republike izražavam zadovoljstvo činjenicom da je odgovornost prema Srpskoj i našem narodu bila iznad sitno partijskih interesa. Kako smo mi imali istorijsku distancu da sagledamo okolnosti, aktere i manjkavosti iz izveštaja o Srebrenici iz 2004. godine, tako će i ova poslednja sednica Narodne skupštine u ovom sazivu biti predmet analize nekih generacija političara koji će doći posle nas, a koji neće imati hipoteku kakvu smo mi imali 14 godina, zbog spornog izveštaja", istakao je Dodik.

Duboko je, dodao je, uveren da će biti razuma i spremnosti kod svih da se kroz jednu međunarodnu komisiju sazna puna i prava istina o stradanju i Srba i Bošnjaka i svih drugih u tom kraju od 1992. do 1995.

Uz odbacivanje izveštaja, od Vlade RS je zatraženo i da se formiraju dve dve nezavisne međunarodne komisije za utvrđivanje istine - o stradanju svih naroda na području srebreničke regije i o stradanju Srba u Sarajevu.

Prethodno je Dodik govorio i o Udruženju “Majke Srebrenice”, koje je nazvao političkim subjektom.

"Bol ”Majki Srebrenice” zavređuje pažnju i poštovanje. Ali odavno to Udruženje nije udruženje koje okuplja samo stradale. Ono je postalo politički subjekt. To bez oklevanja treba reći. Ipak, pozivam ih da zajedno sa nama rade na novom izveštaju Vlade Republike Srpske", rekao je Dodik.

Agencija AP je u osvrtu na sva ta dešavanja navela da Dodik poriče obim masakra nad bosanskim muslimanima u Srebrenici, pošto želi da poništi izveštaj u kom se govori o 8.000 žrtava tog zločina.

Dalje dodaje da je široko rasprostranjeno mišljenje da Dodikovo ponovno otvaranje rasprave o Srebrenici ima za cilj da obezbedi podršku tvrde linije bosanskih Srba uoči opštih izbora 7. oktobra.

"Dodik, koji zagovara otcepljenje teritorije bosanskih Srba i pripajanje Srbiji, uvek je odbacivao odluke suda za ratne zločine UN da je počinjen genocid u Srebrenici", navodi AP.

Akademik Muhamed Filipović smatra da je održavanje posebne sednice NSRS o Srebrenici besmisleno, nakon, kako je rekao, svega što su utvrdile međunarodna zajednica i njene institucije za istraživanje ratnih zločina.

"Postavljati iznova pitanje utvrđivanja istine o onome što se zbivalo - pa to znači vraćati nas na početak, vraćati nas unazad 30 godina, kad bi trebalo ustvari tražiti način da se iz toga izađe", rekao je Filipović za sarajevski portal Vijesti.ba.

On smatra i da nalaz bilo kakve komisije ne može promeniti istinu, koja je, kaže, utvrđena na verodostojan način, a to podrazumeva i istraživačku, ali i sudsku proceduru.

Bivši načelnik Srebrenice Ćamil Duraković i lider Pokreta "Odgovor" smatra da je izveštaj o događajima u Srebrenici 1995. nešto s čim se, kako je kazao, "otišlo najdalje što je ijedan narod, odnosno ijedna zvanična institucija otišla u suočavanju sa prošlošću".

"To je najozbiljnija stvar koju je iko uradio u našoj zemlji na pomirenju. Zato, zbog srpskog naroda, pozivam vas, nemojte to poništiti", kazao je Duraković.

Šef poslaničkog kluba Bošnjaka u Veću naroda RS Mujo Hadžiomerović izjavio je za portal Klix da Dodik ne može poništiti istinu o Srebrenici.

"Celi svet vidi kakve poteze vuče Dodik. On zaista misli da je celi svet malouman. Pored tolikih presuda Međunarodnog suda, domaćih sudova, pored 20.000 žrtava u srednjem Podrinju... Danas on pokušava žrtve genocida izjednačiti s gubicima među redovima onih koji su bili i napadači. Dodik negira sudove i tužilaštva, misli da će zaustaviti sve procese, ostati na vlasti i nastaviti da provodi takve glupost", rekao je Hadžiomerović.

Miroslav Brčkalo, predsednik poslaničkog kluba opozicionog PDP-a, je rekao da se o ovoj temi trebalo razgovarati mnogo ranije, a ne u izbornom periodu, te je naglasio da je vlada mogla staviti van snage ovaj Izveštaj i bez skupštine.

Rekao je da su mu teško pale kvalifikacije koje su iznesene na račun opozicije proteklih dana, ističući da su konsultacije kod Milorada Dodika, predsednika RS, takođe trebalo da budu održane ranije, a ne dan pred posebnu sednicu parlamenta.

Američki Stejt Department je povodom odbacivanja izveštaja Komisije o Srebrenici iz 2004. godine saopštio da je ta odluka Narodne skupštine Republike Srpske korak u pogrešnom pravcu.

"Međunarodni sudovi su zaključili da se u Srebrenici 1995. godine dogodio genocid. Vlada RS je 2004. godine usvojila izveštaj o Srebrenici i to je bio značajan korak u pomirenju u Bosni i Hercegovini i suočavanju sa teškim činjenicama prošlosti", navodi se u saopšenju objavljenom na sajtu Stejt departmenta.

U saopštenju se dodaje da su pokušaji da se odbace ili dopune izveštaji o Srebrenici deo širih nastojanja da se revidiraju činjenice iz prošlih ratova, negira istorija i politizuje tragedija.

U interesu je građana Republike Srpske da preokrenu "trend poštovanja osuđenih ratnih zločinaca kao heroja kao i da osiguraju da se njihovi zločini i nadalje u javnosti odbacuju", navodi Stejt department.

"Uviđajući razmere tragedije koja se dogodila u Srebrenici i značaj nastavka građenja poverenja i pomirenja, SAD ostaju posvećene da pomognu vlastima u Bosni i Hercegovini na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou, da istražuju i krivično gone pojedince odgovorne za zlocine protiv svih etničkih grupa", navodi se u saopštenju.

Stejt department dodaje da poricanje činjenica utvrđenih u prošlim ratovima neće unaprediti te ciljeve niti pomoći građanima Bosne i Hercegovine.

"Strašan rat koji se dogodio devedesetih godina podseca nas da moramo težiti stabilnoj i prosperitetnoj buducnosti u korist svih građana, bez obzira na etničku pripadnost ili religiju", dodaje se u saopštenju.

Nakon sednice parlamenta RS na kojoj je zatraženo da se odbaci Izveštaj o Srebrenici, Misija OEBS-a u BiH, Ambasada SAD i Kancelarija visokog predstavnika izdale su zajedničko saopštenje u kojem kažu da se radi o ciničnoj upotrebi Izveštaja u političke svrhe u predizbornom periodu.

Kako se navodi Komisija iz 2004. godine radila je pod pritiskom međunarodne zajednice i OHR-a kako bi se iznela istina samo o stradanju Bošnjaka u julu 1995. godine, ali ne i o stradanju Srba.

OEBS, Ambasada SAD i Kancelarija OHR smatraju da politizacija Izveštaja ne doprinosi pravdi i pomirenju, podriva vladavinu prava, ne predstavlja evropske vrednosti i predstavlja pretnju procesu postizanja pravde za sve žrtve ratnih zločina, bez obzira na etničku pripadnost.

"Činjenica da je u Srebrenici 1995. godine počinjen genocid je potvrđena od dva međunarodna suda. Činjenice se neće promeniti, bez obzira na napor koji se ulaže da se ponovo napiše istorija. Da budemo jasni, niko ne demonizuje Republiku Srpsku niti govori o kolektivnoj odgovornosti Republike Srpske ili srpskog naroda, kao što tvrdi predsednik Republike Srpske i drugi. Žrtava ima na svim stranama, uključujući i srpski narod", navedeno je u izjavi, prenosi Fena.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak