Gradić fest: Bogat program ovogodišnjeg Festivala uličnih svirača

Blic 15.08.2018 18:22
Gradić fest: Bogat program ovogodišnjeg Festivala uličnih svirača


Bend Svemirko, Sara Renar, Ana Ćurčin i Sana Garić glavna su imena domaće selekcije Festivala uličnih svirača - Gradić festa, koji će biti održan od 30. avgusta do 1. septembra u Novom Sadu u podgrađu Petrovaradinske tvrđave.
Multipraktični muzičar Svemirko dolazi iz Hrvatske i donosi synth-emo-macho pop koji je sam komponovao, aranžirao i producirao a iz istih krajeva, tačnije iz Zagreba, na festival doleće i fantastična Sara Renar čije su indie pop melodije već poznate novosadskoj publici.

Rođena u Bagdadu, a odrasla u Moskvi, beogradska kantautorka Ana Ćurčin miksuje tradicionalni američki folk sa dream pop elementima dok muzika Sane Garić obuhvata širok spektar muzičkih stilova i obogaćena je elektronskim uticajima nežnih neo-psihodeličnih i no wave pesmama plesnog karaktera.

Ana Ćurčin 
Ana Ćurčin

Osim njih, na ovogodišnjem Gradić festu nastupiće i etno-surf bend Moussaka iz Beograda, gitarski duo Ljubičice iz Pančeva, dok će Oceanchild uživo rekreirati jedinstveni "Beli album" Bitlsa koji nikada nije izvođen.

Pesnik Matko Abramić iz Čakovca se vraća u Novi Sad sa dva nova performansa u kojima će sa dva člana benda stvarati kompletne kompozicije a Ksenija Basić će izvesti muzičko-vizuelni performans "Different Train".

Nezavisna omladinska pozorišna produkcija Reflektor teatar iz Beograda u Gradiću će izvesti dve hit-predstave, "Muškarčine", pozorišni dokumentarac na temu poimanja muškosti, i "Smrt fašizmu! O Ribarima i Slobodi", priču o heroju SFRJ revolucije Ivi Loli Ribaru, koja nudi reviziju borbe protiv fašizma u doba narastajućih nacionalizama širom Evrope.

Reflektor teatar sa uspehom uvodi angažovan nov i različit pozorišni izraz u polje mejnstrima i oni povlače znak jednakosti između aktivističkog i umetničkog, ličnog i političkog ili estetskog i edukativnog, a predstave kojima preispituju brojne društvene teme i mračne strane zajednice igraju na različitim lokacijama.

Reflektor teatar 
Reflektor teatar

Podsetimo, Festival uličnih svirača – Gradić fest, organizuje Umetnička asocijacija „Inbox“ iz Novog Sada uz pokroviteljstvo Grada Novog Sada i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje a celokupan program će sadržati i strane izvođače, filmske projekcije, izložbe, pozorišne predstave i performanse koji će biti izvedeni na ulicama Gradića.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak