Dodik: Srbija treba da traži sever Kosova

Radio 021 15.08.2018 18:04
Dodik: Srbija treba da traži sever Kosova


Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je da malo ko razmišlja o tome da li bi Srbija mogla da podnese da joj se vrati Kosovo i da Albanci dobiju 30 odsto poslaničkih mesta, mesto premijera ili predsednika države.  "Da biste se legitimisali pred međunarodnom zajednicom morali biste Albancima da date 30 odsto mesta u parlamentu, mesto premijera, ili predsednika Skupštine ili mesto predsedika države. Morali biste da uvedete njihov jezik barem u parlament. Ako neko misli da to možemo, hajde to da guramo", rekao je Dodik za "Blic" i dodao da misli da te spremnosti nema.
 
On je dodao da smatra i da bi četiri opštine sa severa tebalo da se reintegrišu u sastav Srbije, da se obezbedi najviši međunarodni standardi za zaštitu srpskog naroda na Kosovu i crkvene imovine kao i da se za nju traži neka vrsta eksteritorijalnosti.
 
"Istorija nekad popravi svoje greške, ali sve zavisi od ljudi", rekao je Dodik.
 
On je naveo da, kada je pitao u Briselu što ne prihvate da se te četiri opštine reintegrišu u Srbiju, da su mu rekli da od njih to niko nije tražio.
 
Predsednik RS je ocenio da je problem srpske politike u tome što ništa ne tražimo već samo očekujemo.
 
"Ovo je vreme srpskog traženja, a ne očekivanja da vam neko nešto da", zaključio je Dodik.
 
Komentarišući to što je rekao da će, ukoliko dođe do toga da se za Kosovo obezbedi stolica u UN, to isto tražiti i za RS, Dodik kaže da uopšte ne krije da je njegov politički cilj da se RS osamostali i bude nezavisna država.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak