Italija okovana tugom: Da li je tragedija mogla da bude izbegnuta?

Blic 14.08.2018 21:02
Italija okovana tugom: Da li je tragedija mogla da bude izbegnuta?


Vijadukt "Morandi", deo autoputa A10 koji prolazi kroz Đenovu, srušio se danas oko 11:30. Da li je tragedija mogla da bude izbegnuta?Nakon današnje tragedije u Đenovi kada je došlo do obrušavanja vijadukta "Morandi" u kom je najmanje 35 osoba izgubilo život, stručnjaci su analizirali situaciju nazvavši je "veoma čudnom", te predočili da, iako je još rano za zvanične zaključke, postoji velika mogućnost da je nevreme odigralo ključnu ulogu u nesreći. Takođe, pojavile su se informacije da je o problemima mosta bilo reči još 2016. godine.

Do rušenja mosta došlo je tokom jakog pljuska, navode italijanski mediji. Uzrok pada nije poznat, a italijanska agencija ANSA javlja da zvaničnici sumnjaju da je nedovoljna stabilnost konstrukcije uzrok urušavanja.

Bivši predsednik Institucije gađevinskih inženjera i specijalista za mostove, Ijan Firt, saopštio je da je taj most dužine jedan kilometar izgrađen šezdesetih godina, da je zahvaljujući itekako stabilnim osloncima bio izuzetno siguran, ali je vreme zasigurno imalo udela u današnjoj tragediji.

Italija okovana tugom: Da li je tragedija mogla da bude izbegnuta?

- S obzirom na to da most postoji 50 godina, moguće je da su postojala neka oštećenja. Takođe, radovi koji su obavljani na njemu mogli su da utiču na dodatno oštećenje potpore - rekao je Firt, te dodao da je vijadukt koji je osmislio Rikardo Morandi bio "veoma neobičnog dizajna".

Od sedamdesetih godina na mostu su rađene brojne popravke, a postojala je i bojazan da li može da izdrži svakodnevni protok saobraćaja koji je imao.

Profesor građevinarstva na Univerzitetu Bat, Tim Ibel, nazvao je obrušavanje tragedijom i naveo da bi iskusni građevinari "tražili tragove nastanka problema", pa naveo da su takvi i slični incidenti srećom izuzetno retki.

- To ne predstavlja nikakvu utehu žrtvama i porodicama stradalih, ali realnost je takva da su predivni mostovi koje vidimo širom sveta bezbedni zahvaljujući građevinarima - predočio je Ibel.

Takođe, profesor Univerziteta Edinburg Gordon Masterton rekao je da bi trebala da se obavi forenzički sveobuhvatna istraga da bi se došlo do srži problema.

- Postoji nekoliko potencijalnih okidača za ono što se naizgled dogodilo i dok ne bude skupljeno više dokaza sa mesta nesreće, izjava svedoka i video snimaka, nije produktivno i odraz je nepoštovanja da se spekuliše da nešto deluje verovatnije od nečeg drugog - poručio je Masterton.

S tim se slaže i profesorka gađevinarstva Univerziteta Ekseter Marija Rosarija Marsiko napominjući da sva izjašnjavanja na temu moraju da budu potkrepljena naučnim dokazima. Ona je most opisala kao "predivan izraz građevinskog dizajna", te napomenula da preopterećenje nije bilo retko kada su mostovi koje je Morandi dizajnirao šezdesetih u pitanju.

Iako su brojni eksperti izrazili interesovanje prema mogućim razlozima nesreće, pojavile su se informacije da je ranije izražena bojazan povodom stanja mosta. Pre dve godine Antonio Brencic, profesor specijalizovan za ojačavanje betonskih konstrukcija Univerziteta Đenove, nazvao je vijadukt "inženjerskim promašajem".

- Taj most je pogrešan. Pre ili kasnije on će morati da bude zamenjen. Ne znam kada, ali pojaviće se trenutak kada će cena održavanja postati veća od one koja bi bila za zamenu rekao je Brencic, piše "Gardijan".


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak