Mafijaši se poigravaju životima migranata

Politika 14.08.2018 10:49
Mafijaši se poigravaju životima migranata


Alarmantno se povećao broj smrtnih slučajeva u Sredozemnom moru pošto krijumčari zloupotrebljavaju očajnička nastojanja izbeglica da se dokopaju EvropeSvakodnevna otkrića turske obalske komande potvrđuju da se ponovo povećava broj migranata koji pokušavaju da se domognu „boljeg života” u Evropi. To nemilosrdno koriste mafijaši koji zgrću milione dolara poigravajući se njihovim životima pošto ih u prenatrpanim čamcima prebacuju do najbližih grčkih ostrva, ili od Libije do Italije i Malte. Često je to put bez povratka, u sigurnu smrt.

Sredozemno more i Egej su ove godine progutali više od hiljadu migranata koji su u malim čamcima pokušali da se dokopaju grčkih ostrva ili južne Italije. Samo poslednjih dana stradale su 204 osobe, javile su novinske agencije. Ta drama se nastavlja. U vodama kod ostrva Lezbos u Egeju krajem sedmice udavilo se šest migranata, među kojima su bile tri bebe. Posle prevrtanja prepunog čamca spaseno je devet osoba, uključujući i dvojicu kriminalaca koji su organizovali ovo putovanje u smrt, saopštile su lokalne vlasti.

Drame izbeglica sustižu jedna drugu. Albanski patrolni čamac, koji je učestvovao u vežbama NATO-a u Egeju, nedavno je spasio 41 migranta, između ostalih i desetoro dece. 

Oni su stigli iz Sirije. U zapadnom Sredozemlju gotovo u isto vreme je španska mornarica izvukla iz mora 325 migranata, koji su iz severne Afrike krenuli u četiri čamca.

„Ove godine se alarmantno povećao broj nesreća sa fatalnim posledicama u Sredozemnom moru. Krijumčari zloupotrebljavaju očajnička nastojanja migranata da se dokopaju zapadne Evrope pre nego što Brisel preduzme, kako se najavljuje, oštrije mere za prihvatanje useljenika”, objašnjavaju u Međunarodnoj organizaciji za migrante učestale nesreće u Egejskom i Sredozemlju moru uz libijsku obalu. Tome je, kažu, sigurno doprinelo i poboljšanje vremena, kao i završetak meseca ramazana, pošto je uglavnom reč o izbeglicama koje stižu iz muslimanskih zemalja: Sirije, Iraka, Avganistana, Pakistana, Libije, Tunisa.

U pitanju je unosan biznis kriminalaca, koji već godinama, ističu upućeniji, na ljudskim mukama obrću milione dolara. Mafijaši iz gotovo svih zemalja regiona uključeni su u taj posao. U Ankari tvrde da su se među njima našli i sledbenici turskog imama Fetulaha Gulena, koji je optužen da je pre dve godine pokušao vojni udar u Turskoj.

Migrantski koridori najčešće idu preko Anadolije do najbližih grčkih ostrva u Egeju ili preko Crnog mora i granične reke Marice do Bugarske. Izbeglice i dalje stižu iz Sirije iako je Islamska država pred porazom, kao i iz Avganistana, Pakistana i Iraka. Iseljenici iz zemalja severne Afrike pokušavaju najčešće preko Libije da se dokopaju Malte, Italije ili Španije i dalje do drugih zemalja Evropske unije.

Prema podacima turskih službi bezbednosti, u prvih sedam meseci broj „neregularnih” migranata (koji nemaju dokumente) povećao se čak za 60 odsto u odnosu na isti period 2017. godine. U Egejskom i Crnom moru zaustavljeno je 15.500 migranata, što je 5.500 više nego u istom periodu lane. To je indikativno iako je mnogo manje nego u jeku priliva migranata 2015, najvećeg u godinama posle Drugog svetskog  rata. U tih dvanaest meseci samo u Nemačku je stiglo više od milion njih.

Turska se našla na udaru migrantske krize više nego bilo koja zemlja u regionu. Na njenom prostoru privremeno utočište je našlo više od tri miliona izbeglica.

Brisel i Ankara su sredinom marta 2015. godine postigli dogovor da Turska na svojoj teritoriji zaustavi migrante koji ne mogu da dobiju azil u Evropi, a zemlje EU su se zauzvrat obavezale da Ankari daju pomoć od tri, a kasnije i još tri milijarde evra kako bi lakše izašla na kraj sa tim opterećenjem. U EU su odahnuli, ali u Turskoj se žale da Brisel ne ispunjava do kraja svoje finansijske obaveze prema Ankari i povremeno se mogu čuti pretnje da će ponovo podići rampe na svojim zapadnim granicama. To bi sigurno izazvalo novi migrantski potres na Balkanu i u zapadnoj Evropi.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak