Napulj za 24 sata: Palate, pica i vulkan

Novosti 13.08.2018 14:14
Napulj za 24 sata: Palate, pica i vulkan


Najbučniji grad na Mediteranu ima brojne muzeje, prelepe crkve i fantastične palate, a turistima je jednako zanimljiva i njegova okoline. Raskošne palate, margarita i prelep pogled privlače goste NapuljaNAPULj krase prelepe crkve i fantastične palate, bogat je muzejima sa vrednim kolekcijama, a okolina je podjednako zanimljiva za turiste.

Iz Napulja svakog dana može da se ode na izlet do obale Amalfi, Kaprija ili Iskije, a jedan dan u ovom bučnom gradu koji su voleli Gete i Maradona, svakako nije dovoljan.

10.00

Ulica Toledo je prometna pešačka zona, prepuna radnji i kafića, kojom se stiže do Trga Dante. Oko ove ulice proteže se lavirint kaldrmisanih sokaka, trgova sa fontanama i spomenicima, jer to je staro srce grada.

11.00

Najveći napuljski trg je Pjaca del plebiscito, koji je blizu obale Tirenskog mora. Na trgu su Crkva San Frančesko di Paola i Kraljevska palata, nekadašnja rezidencija burbonskog kralja. Nedaleko su pozorište i najstarija opera u Italiji - Teatro San Karlo. Tu je i galerija iz 19. veka “Umberto Drugi”, kopija čuvene galerije “Vitorio Emanuele” u Milanu.

12.00

Zamak je Kastel Nuovo iz 13. veka je arhitektonski simbol grada. Vreme treba iskoristiti za ručak - picu margaritu. U ovom gradu je 1889. godine mladi kuvar napravio ovu picu sa paradajzom, bosiljkom i mocarelom u čast kraljice Margarite od Savoje. U piceriji” Da Mikele” je i Džulija Roberts jela margaritu.

13.00

Iz Napulja može da se ode brzim brodom do mondenskog Kaprija na izlet ili Iskije, ostrva cveća. Angela Merkel godinama letuje na Iskiji, koja je nastala na mestu gde je Zevs pobedio titana i Posejdon se ovde kupao u termalnim izvorima.

14.00

Blizu Napulja je i Pompeja, stari rimski grad uništen u erupciji Vezuva 79. godine pre nove ere. Ide se gradskom železnicom i to je najposećeniji lokalitet Italije.

15.00

Može se iznajmiti vespa, a može i pešice da se šeta po gradu do Duoma iz 14. veka ili Crkve Pio Monte, dela Miserikordija, u kojoj se nalazi Karavađova slika koji je živeo u ovom gradu.


18.00

Najlepši pogled na grad, zaliv i vulkan Vezuv pruža se iz srednjovekovnog zamka Kastel San Elmo koji se nalazi na brdu Vormero u čijem su podnožju lepe plaže.  


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak