Dani Danila Bate Stojkovića u Vrnjačkoj Banji

RTV 12.08.2018 13:02
Dani Danila Bate Stojkovića u Vrnjačkoj Banji


Danilo Bata Stojković nije imao veliki krug prijatelja, njegovo prijateljstvo ste morali da zaslužite, ali bi se, kad ga zaslužte, davao bezrezervno, poručila je na otvaranju Dana Danila Bate Stojkovića Mira Banjac, glumica koja je nebrojeno puta na sceni bila njegova supruga.Da je živ, Danilo Bata Stojković danas bi u Vrnjačkoj Banji slavio svoj 84. rođendan, ali umesto legendarnog glumca, u banjskom amfiteatru koji nosi njegovo ime, deveti put počeli su Batini dani, manifestacija čiji je cilj da dokaže kako njegov duh i šarm - i dalje žive.

Mira Banjac je, evocirajući uspomene, rekla da je bio veliki u svemu i da, iako ga više nema, na tragu onoga što je ostavio iza sebe, imamo veliku referencu da po njoj prepoznajemo sebe.

Ona je jedna od retkih preostalih glumaca koji su imali sreću da igraju sa bardom srpskog glumišta kojeg je ona, na otvaranju Batinih dana nazvala i "verovatno najskupljim licem srpske kinematografije.

Domaćin ovogodišnjih Batinih dana je glumac Srđan Ivanović koji je rekao da, nažalost, nije imao prilike da glumi sa Danilom Stojkovićem, ali je poručio da će se potruditi da bude dobar domaćin manifestacije koja traje do 13. avgusta i ispričao je neke od dobro poznatih anegdota iz Batinog života.

O liku i delu Bate Stojkovića govorili su i glumci Branko Janković, Milan Kalinić i Dragan Vujić Vujke, koji je kao kum Milorada Mandića Mande, primio zahvalnicu koja je preminulom glumcu dodeljena za veliki doprinos održavanju Batinih dana.

Prema podsećanju Nikole Džamića, predstavnik Udruženja građana "Danilo Bata Stojković", Bata se poslednji put poklonio publici upravo u Vrnjačkoj Banji, na promociji Džamićeve knjige "Karirani stolnjak", koja govori o Batinim druženjima s vrnjačkim kafanama i ljudima koje je u njima sretao i voleo.

U Vrnjačkoj Banji, u parku kod popularne "Švajcarije", postoji Glumački park sa stablima zasađenim u čast Bate Stojkovića, Dragana Nikolića, Velibora Bate Živojinovića, Petra Kralja, Marinka Madžgalja i Milorada Mandića Mande.

Danas će pored njih, biti zasađena još dva stabla - za, između dve manisfestacije preminule Ljubišu Samardžića i Nebojšu Glogovca, a Mira Banjac izrazila je želju da se u Glumačkom parku nađe i njeno drvo i da je publika isprati aplauzom i kada je jednom ne bude bilo.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak